Ενημέρωση μελών για την λειτουργία των αξονικών τομογράφων.

05/04/2020

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Επειδή πολλοί μας ρωτάνε για τη λειτουργία του αξονικού τομογράφου σας ενημερώνουμε τα εξής:

Α. Οι αξονικοί τομογράφοι στα μεγάλα νοσοκομεία αναφοράς Covid-19 λειτουργούν αποκλειστικά με ασθενείς ύποπτους ή πάσχοντες από τον Covid-19. Στα νοσοκομεία αυτά έχουν δοθεί πλήρεις οδηγίες από την επιτροπή λοιμώξεων του νοσοκομείου σχετικά με τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης και απολύμανσης.

Οι αξονικοί τομογράφοι στα μικρά νοσοκομεία και στον ιδιωτικό τομέα θα πρέπει :
Να απολυμαίνουν τον τομογράφο με επάλειψη αντισηπτικού υγρού, το οποίο θα περιέχει τουλάχιστον 75% αλκοόλη, ενώ το πάτωμα της αίθουσας θα πρέπει να απολυμαίνεται με διάλυμα χλωρίνης. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την απολύμανση του χώρου θα βρείτε στο άρθρο από το περιοδικό DIR, που έχει σταλεί σε προηγούμενο mail της εταιρίας.
Ο ιατρός, ο χειριστής και η νοσηλεύτρια θα πρέπει να φοράνε την ειδική στολή προστασίας με συγκεκριμένη σειρά ένδυσης, αλλά και αφαίρεσης αυτής.
Να μεσολαβεί από περιστατικό σε περιστατικό τουλάχιστον 20 λεπτά.
Ο ασθενής θα πρέπει απαραίτητα να φέρει μάσκα ή, εφόσον υπάρχει διαθέσιμη, ειδική σακούλα που καλύπτει το πρόσωπο, ώστε να μη διασπείρει τον ιό στο χώρο (δείγμα υπάρχει στο προηγούμενο mail της εταιρίας στο περιοδικό DIR).
Ο χώρος πρέπει να αερίζεται επαρκώς εάν υπάρχει παράθυρο, ενώ  ιονιστές-καθαριστές αέρα είναι χρήσιμοι.

Β. Ενδείξεις για CT εξέταση (συστάσεις):
- Έλεγχος- Διερεύνηση ασαφών ευρημάτων από την ακτινογραφία θώρακος.
- Έλεγχος σε περιπτώσεις δυσαρμονίας κλινικής εικόνας και ευρημάτων ακτινογραφίας θώρακος.
- Έλεγχος για πνευμονική εμβολή, επί κλινικής και εργαστηριακής υποψίας-σε αυτές της περιπτώσεις συστήνεται να προηγηθεί  απλός, χωρίς εφ σκιαγραφικό, έλεγχος πριν τη διενέργεια του ειδικού πρωτοκόλλου με χορήγηση  σκιαγραφικού, για την καλύτερη εκτίμηση αλλοιώσεων από το πνευμονικό παρέγχυμα.
- Έλεγχος πορείας ασθενούς σε περίπτωση επιβάρυνσης της κλινικής του κατάστασης.

Γ. Όσον αφορά στον μαγνητικό τομογράφο δεν υπάρχει λόγος για εξετάσεις, πλην την κλινικής ένδειξης προσβολής του κεντρικού νευρικού συστήματος, όμως στο στάδιο αυτό οι περισσότεροι ασθενείς είναι διασωληνωμένοι και οι συνάδελφοι στην ΜΕΘ δείχνουν κατανόηση και αρκούνται στην κλινική εκτίμηση ή σε μια CT εγκεφάλου, αν υπάρχει μεγάλη ανάγκη και στον αξονικό που υπάρχει στα ΤΕΠ για τον Covid-19.
Όσον αφορά στους φορείς του Covid-19 που δε γνωρίζουν ότι είναι φορείς και εμπλέκονται στην καθημερινή λειτουργία του μαγνητικού τομογράφου, θα πρέπει να ληφθούν μέτρα παρόμοια με τον αξονικό τομογράφο των περιφερειακών μικρών νοσοκομείων καθώς και των ιδιωτικών αξονικών τομογράφων.

Μετά τιμής,
Ιωάννης Τσιτουρίδης
Πρόεδρος ΕΑΕ

ΥΓ: Ευχαριστούμε θερμά την Γενική Γραμματέα της ΕΑΕ, κα Κυριακή Ταβερναράκη για την διασταύρωση και αναζήτηση των δεδομένων με στόχο την πιο ακριβή ενημέρωσή σας.
Τίποτα δεν θα μπορούσε να γίνει χωρίς την βοήθειά της γι’ αυτό και την ευχαριστώ ιδιαίτερα.

Άρθρα για COVID-19.

04/04/2020

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Θα βρείτε συνημμένα 2 άρθρα για τον COVID-19 από το Radiology.
Μπορείτε να κάνετε κλικ εδώ για το πρώτο και εδώ για το δεύτερο.

Μετά τιμής,
Ιωάννης Τσιτουρίδης
Πρόεδρος ΕΑΕ.

Ενημέρωση για τα ακτινογραφικά μηχανήματα.

03/04/2020

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Δεδομένου ότι έχουν προκύψει πολλά ερωτήματα σχετικά με τις απλές ακτινογραφίες που πρέπει να γίνονται στα Νοσοκομεία σε ασθενείς που θεωρούνται ύποπτα κρούσματα κορωνοϊού, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τα εξής:

Α) όλα τα μεγάλα Νοσοκομεία αναφοράς έχουν - στα ειδικά για κορωνοϊό διαμορφωμένα ΤΕΠ – απλό ακτινογραφικό μηχάνημα που βγάζει ακτινογραφίες αποκλειστικά σε ασθενείς που είναι ύποπτοι για κορωνοϊό με όλη την διαδικασία απολύμανσης και όλα τα σχετικά προφυλακτικά μέτρα.
Β) σε ότι αφορά τα μικρά Νοσοκομεία των πόλεων και της περιφέρειας πρέπει να διαθέτουν ειδικό χώρο για να τοποθετηθεί ειδικό φορητό μηχάνημα εκτός του ακτινολογικού εργαστηρίου ακολουθώντας όλη την διαδικασία απολύμανσης και τα μέτρα προφύλαξης.

Μετά τιμής,
Ιωάννης Τσιτουρίδης
Πρόεδρος ΕΑΕ.

Ενημέρωση μελών για τον κορωνοϊό.

02/04/2020

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Συνημμένα θα βρείτε οδηγίες από τον CIRSE κάνοκτας κλικ εδώ και άλλα άρθρα από το Diagnostic and Interventional Radiology για ενημέρωσή σας.
Μπορείτε να κάνετε κλικ πάνω στα άρθρα για να κατεβάσετε:

Management strategy of novel coronavirus (COVID-19) pneumonia in the radiology department: a Chinese experience
How imaging should properly be used in COVID-19 outbreak: an Italian experience
Interventional radiology and COVID-19: evidence-based measures to limit transmission
Novel coronavirus SARS-CoV-2: familial spread resulting in COVID-19 pneumonia in a pediatric patient

Μετά τιμής,
Ιωάννης Τσιτουρίδης
Πρόεδρος ΕΑΕ.

Επιπτώσεις του κορωνοϊού στο ΚΝΣ.

01/04/2020

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Μπορείτε να κατεβάσετε άρθρο του Radiology για τις επιπτώσεις του κορωνοϊού στο ΚΝΣ κάνοντας κλικ εδώ.

Μετά τιμής,
Ιωάννης Τσιτουρίδης
Πρόεδρος ΕΑΕ.

This website uses cookies to manage authentication, navigation, and other functions. Accessing our website, you agree that we can use these types of cookies.

OK