Menu

Πολυεστιακός τύπος νεφροβλαστωμάτωσης: Αξιολόγηση με Υπερηχογράφημα, Αξονική και Μαγνητική Τομογραφία

ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ

Πολυεστιακός τύπος νεφροβλαστωμάτωσης: Αξιολόγηση με Υπερηχογράφημα, Αξονική και Μαγνητική Τομογραφία

Χ. Κουμανίδου[1], Ι. Νίκας[2], Μ. Θεοφανοπούλου[1], Μ. Βακάκη[1], Γ. Πιτσουλάκης[2], Κ. Κακαβάκης[1]

[1] Ακτινολογικό Τμήμα Νοσοκομείου Παίδων "Αγία Σοφία"
[2] Τμήμα Ακτινοδιαγνωστικών Απεικονίσεων Νοσοκομείου Παίδων "Αγία Σοφία"

Σκοπός: Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να μελετήσει τα απεικονιστικά χαρακτηριστικά του πολυεστιακού τύπου νεφροβλαστωμάτωσης με υπερηχογράφημα, υπολογιστική (ΥΤ) και μαγνητική τομογραφία (ΜΤ).
Υλικό - Μέθοδος: Μελετήθηκαν με υπερηχογράφημα και υπολογιστική τομογραφία 6 ασθενείς με πολυεστιακό τύπο νεφροβλαστωμάτωσης ηλικίας 12 μηνών έως 3 ετών. Δύο από αυτούς εξετάστηκαν και με μαγνητική τομογραφία.
Αποτελέσματα: Αύξηση του μεγέθους των νεφρών αναδείχθηκε με όλες τις απεικονιστικές μεθόδους. Η παρουσία οζιδίων νεφροβλαστωμάτωσης απεικονίστηκε υπερηχογραφικά σε 2 από τα 6 παιδιά. Με την ΥΤ, οι εστίες αυτές εντοπίστηκαν μόνο σε ένα παιδί στις προ του σκιαγραφικού λήψεις, και σε 5 παιδιά μετά την ταχεία ενδοφλέβια χορήγηση σκιαγραφικής ουσίας. Στα 2 παιδιά που υποβλήθηκαν σε ΜΤ οι εστίες ήταν περισσότερο διακριτές στον Τ2 προσανατολισμό.
Συμπέρασμα: Η ευαισθησία του υπερηχογραφήματος ήταν χαμηλή, γιατί διέγνωσε τη νόσο μόνο στα 2 από τα 6 παιδιά. Η ευαισθησία της ΥΤ στις προ του σκιαγραφικού λήψεις αποδείχθηκε μικρότερη του υπερηχογραφήματος, αλλά ανήλθε σε 100% μετά την ενδοφλέβια χορήγηση σκιαγραφικού. Οι εστίες της νεφροβλαστωμάτωσης ήταν περισσότερο διακριτές στον Τ2 συγκριτικά με τον Τ1 προσανατολισμό.

This website uses cookies to manage authentication, navigation, and other functions. Accessing our website, you agree that we can use these types of cookies.

OK