Menu

Οξεία αγγειοδιασταλτική δράση της υδροχλωροθειαζίδης επί των αρτηριών των σηραγγωδών σωμάτων του πέους

Οξεία αγγειοδιασταλτική δράση της υδροχλωροθειαζίδης επί των αρτηριών των σηραγγωδών σωμάτων του πέους

Κ. Συργιάννης, Γ. Ράμμος, Β. Πεππές, Π. Βοϊδονικόλα, Ι. Νίκας, Μ. Στασινοπούλου, Ε. Φειδά, Α. Χαλαζωνίτης

Θεραπευτική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών. Νοσοκομείο Αλεξάνδρα.

Περίληψη
Σκοπός: Τα θειαζιδικά διουρητικά θεωρείται ότι ασκούν την αντιϋπερτασική τους δράση μέσω της προκαλούμενης διούρησης. Από 50ετίας περίπου υπάρχει επίσης και η άποψη ότι η δράση τους οφείλεται περισσότερο σε αγγειοδιαστολή και λιγότερο στη διούρηση. Εντούτοις, οι in vivo ενδείξεις που υποστηρίζουν την άποψη της αγγειοδιασταλτικής δράσης είναι πολύ λίγες. Ο σκοπός της μελέτης ήταν η διερεύνηση της αγγειοδιασταλτικής δράσης της υδροχλωροθειαζίδης σε άνδρες υπερτασικούς και νορμοτασικούς.
Υλικό και μέθοδος: Στη μελέτη μας εξετάσαμε την οξεία δράση της υδροχλωροθειαζίδης στις αρτηρίες των σηραγγωδών σωμάτων του πέους, μετά από p.o. χορήγηση 50 mg αυτής σε 17 άνδρες, 6 υπερτασικούς και 11 νορμοτασικούς. Η καταγραφή των μεταβολών της ταχύτητας της ροής του αίματος έγινε υπερηχογραφικά.
Αποτελέσματα: Διαπιστώθηκε οξεία αγγειοδιαστολή, εντός μιας ώρας, σε βαθμό στατιστικά σημαντικό, τόσο στους υπερτασικούς όσο και στους νορμοτασικούς ασθενείς. Η μεταβολή της ταχύτητας ροής του αίματος στα σηραγγώδη σώματα ήταν ανεξάρτητη από τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης, η οποία δεν μεταβλήθηκε κατά την διάρκεια του ελέγχου όπως και κατά τη διάρκεια του επόμενου 24ώρου.
Συμπεράσματα: Η υδροχλωροθειαζίδη δείχνει να διαθέτει και σημαντική αγγειοδιασταλτική δράση. Ο μηχανισμός αυτής της δράσης της υδροχλωροθειαζίδης φαίνεται ότι δεν σχετίζεται με την αναστολή του συνμεταφορέα Na-Cl του άπω εσπειραμένου σωληναρίου των νεφρών.

This website uses cookies to manage authentication, navigation, and other functions. Accessing our website, you agree that we can use these types of cookies.

OK