Menu

Προεγχειρητική ανίχνευση ινσουλινώματος παγκρέατος, μέσω επιλεκτικής ενδοαρτηριακής έγχυσης ασβεστίου και λήψης αίματος από την ηπατική φλέβα

Προεγχειρητική ανίχνευση ινσουλινώματος παγκρέατος, μέσω επιλεκτικής ενδοαρτηριακής έγχυσης ασβεστίου και λήψης αίματος από την ηπατική φλέβα

Δ. Γκάργκας, Α. Αλεξανδρής, Γ. Ιωαννίδης, Θ. Πράντζος, Α. Χατζηιωάννου, Δ. Μουρίκης, Α. Γουλιάμος

Τμήμα Ψηφιακού Αγγειογράφου. Αρεταίειο Νοσοκομείο.

Περίληψη
Η προεγχειρητική εντόπιση του ινσουλινώματος είναι επιθυμητή από πολλούς χειρουργούς. Απεικονιστικές μέθοδοι όπως το υπερηχογράφημα, η υπολογιστική τομογραφία , ο μαγνητικός συντονισμός, η πυρηνική ιατρική και η αγγειογραφία μπορούν να αποτύχουν να ανιχνεύσουν αυτούς τους μικρούς όγκους μέχρι ένα ποσοστό 10%, ενώ ένα μικρότερο ποσοστό μπορεί να χαθεί και μετά από μια προσεκτική ερευνητική λαπαροτομή και διεγχειρητικό υπερηχογράφημα.
Η επιλεκτική ενδοαρτηριακή έγχυση ασβεστίου με λήψη φλεβικού αίματος από την ηπατική φλέβα έχει αναφερθεί ως μια τεχνική με υψηλή ακρίβεια για τον προεγχειρητικό εντοπισμό των ινσουλινωμάτων. Στον ψηφιακό αγγειογράφο του Αρεταίειου Νοσοκομείου έχουν διενεργηθεί 8 περιστατικά όπου τα κλινικά συμπτώματα ήταν χαρακτηριστικά της νόσου αλλά ο απεικονιστικός αλγόριθμος απέτυχε να ανιχνεύσει κάποια βλάβη. Σε 4 από αυτά κατέστη δυνατός ο εντοπισμός του όγκου μετά την ενδοαρτηριακή έγχυση ασβεστίου και την λήψη αίματος από την δεξιά ηπατική φλέβα.

This website uses cookies to manage authentication, navigation, and other functions. Accessing our website, you agree that we can use these types of cookies.

OK