Menu

Πολυεστιακός τύπος νεφροβλαστωμάτωσης: Αξιολόγηση με Υπερηχογράφημα, Αξονική και Μαγνητική Τομογραφία

ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ

Πολυεστιακός τύπος νεφροβλαστωμάτωσης: Αξιολόγηση με Υπερηχογράφημα, Αξονική και Μαγνητική Τομογραφία

Χ. Κουμανίδου[1], Ι. Νίκας[2], Μ. Θεοφανοπούλου[1], Μ. Βακάκη[1], Γ. Πιτσουλάκης[2], Κ. Κακαβάκης[1]

[1] Ακτινολογικό Τμήμα Νοσοκομείου Παίδων "Αγία Σοφία"
[2] Τμήμα Ακτινοδιαγνωστικών Απεικονίσεων Νοσοκομείου Παίδων "Αγία Σοφία"

Σκοπός: Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να μελετήσει τα απεικονιστικά χαρακτηριστικά του πολυεστιακού τύπου νεφροβλαστωμάτωσης με υπερηχογράφημα, υπολογιστική (ΥΤ) και μαγνητική τομογραφία (ΜΤ).
Υλικό - Μέθοδος: Μελετήθηκαν με υπερηχογράφημα και υπολογιστική τομογραφία 6 ασθενείς με πολυεστιακό τύπο νεφροβλαστωμάτωσης ηλικίας 12 μηνών έως 3 ετών. Δύο από αυτούς εξετάστηκαν και με μαγνητική τομογραφία.
Αποτελέσματα: Αύξηση του μεγέθους των νεφρών αναδείχθηκε με όλες τις απεικονιστικές μεθόδους. Η παρουσία οζιδίων νεφροβλαστωμάτωσης απεικονίστηκε υπερηχογραφικά σε 2 από τα 6 παιδιά. Με την ΥΤ, οι εστίες αυτές εντοπίστηκαν μόνο σε ένα παιδί στις προ του σκιαγραφικού λήψεις, και σε 5 παιδιά μετά την ταχεία ενδοφλέβια χορήγηση σκιαγραφικής ουσίας. Στα 2 παιδιά που υποβλήθηκαν σε ΜΤ οι εστίες ήταν περισσότερο διακριτές στον Τ2 προσανατολισμό.
Συμπέρασμα: Η ευαισθησία του υπερηχογραφήματος ήταν χαμηλή, γιατί διέγνωσε τη νόσο μόνο στα 2 από τα 6 παιδιά. Η ευαισθησία της ΥΤ στις προ του σκιαγραφικού λήψεις αποδείχθηκε μικρότερη του υπερηχογραφήματος, αλλά ανήλθε σε 100% μετά την ενδοφλέβια χορήγηση σκιαγραφικού. Οι εστίες της νεφροβλαστωμάτωσης ήταν περισσότερο διακριτές στον Τ2 συγκριτικά με τον Τ1 προσανατολισμό.

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK