Menu

Η απεικόνιση με ελικοειδή αξονική τομογραφία στη διερεύνηση νεφρικού κωλικού

ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΟΥΡΟΠΟΙΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΥ

Η απεικόνιση με ελικοειδή αξονική τομογραφία στη διερεύνηση νεφρικού κωλικού

Ε. Καϊλίδου[1], Β. Κατσίβα[1], Δ. Δημητρίου[2], Σ. Λαφογιάννη[1], Π. Τσερωτάς[1], Ν. Στεφάνογλου[1], Μ. Τιμπισράνης[1]

[1] Αξονικός Τομογράφος, Ακτινολογικό Τμήμα, Θριάσιο Νοσοκομείο
[2]Ουρολογικό Τμήμα, Θριάσιο Νοσοκομείο

Σκοπός: Η αξιολόγηση της συμβατικής Ελικοειδούς Τομογραφίας στη διερεύνηση της ουρητηρολιθίασης ασθενών με νεφρικό κωλικό.
Υλικό - Μέθοδος: Τα τελευταία δύο χρόνια, 138 ασθενείς με υποψία νεφρικού κωλικού εξετάστηκαν με Ελικοειδή Τομογραφία χωρίς έγχυση σκιαγραφικού. Η εξέταση ελήφθη ως θετική όταν απεικονιζόταν λίθος ή δευτερεύοντα σημεία ουρητηρικής απόφραξης.
Αποτελέσματα: Σε 92 ασθενείς αναδείχθηκαν ουρητηρόλιθοι με την ελικοειδή τομογραφία. Τα αποτελέσματα βασίστηκαν στην κλινική παρακολούθηση, στην ανιούσα ή την κατιούσα πυελογραφία και στην ανίχνευση έτερης παθολογίας. Σε 79 ασθενείς ανεβρέθηκε τουλάχιστον ένα δευτερεύον σημείο. Αποδείχθηκε ότι 15 ασθενείς είχαν νόσο ουρολογική χωρίς λίθο ή άλλη νόσο μη ουρολογική. Η ευαισθησία της ελικοειδούς ΑΤ ήταν 92% και η ειδικότητα 94%.
Συμπέρασμα: Η Ελικοειδής Τομογραφία αποτελεί μέθοδο εκλογής για τη διερεύνηση του νεφρικού κωλικού, αναδεικνύοντας την παρουσία ή μη ουρητηρόλιθου και απόφραξης του ουρητήρα.

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK