Menu

Διαδερμική παρακέντηση μαστού με χρήση λεπτής βελόνας (FNA) υπό υπερηχοτομογραφικό έλεγχο. Κλινική εμπειρία και αποτελέσματα.

Διαδερμική παρακέντηση μαστού με χρήση λεπτής βελόνας (FNA) υπό υπερηχοτομογραφικό έλεγχο. Κλινική εμπειρία και αποτελέσματα.

Ο. Αγγελάτου, Δ.Κ. Φιλιππιάδης, Α.Πάνου.

Τμήμα Διαγνωστικής Απεικόνισης Μαστού. Ογκολογικό νοσοκομείο "ο Άγιος Σάββας"

Περίληψη
Σκοπός της εργασίας μας είναι η ανάδειξη της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειας της υπό υπερηχοτομογραφικό έλεγχο διαδερμικής παρακέντησης μαστού με χρήση λεπτής βελόνης (FNA) σε σύνολο 146 ασθενών. Από τον Ιανουάριο του 2004 έως τον Νοέμβριο του 2006 πραγματοποιήθηκαν στο τμήμα μας 146 διαδερμικές υπό υπερηχοτομογραφικό έλεγχο παρακεντήσεις μαστών με χρήση λεπτής βελόνης (FNA) σε εξωτερικές και νοσηλευόμενες στο νοσοκομείο μας ασθενείς. Σε όλες τις ασθενείς πραγματοποιήθηκε αρχικά εντοπιστικός U/S έλεγχος της βλάβης στον πάσχοντα μαστό. Αφού αρχικά ελήφθησαν όλα τα απαραίτητα μέτρα αντισηψίας της περιοχής, υπό υπερηχοτομογραφικό έλεγχο παρακεντήθηκε η βλάβη με χρήση λεπτής βελόνης 21 - 23 G. Τέλος έγινε έλεγχος για παρουσία πιθανών επιπλοκών, αμέσως μετά την αφαίρεση της βελόνης, καθώς επίσης και 24 ώρες μετά. Σε 15/146 ασθενείς (10,31%) το κυταρρολογικό υλικό ήταν ανεπαρκές. 3/146 ασθενείς (2%) παρουσίασαν αμέσως μετά την απόσυρση της βελόνης αιμορραγία σε μικρή ποσότητα. Επιβραδυνόμενες μετά την παρακέντηση επιπλοκές δεν αναδείχθηκαν σε καμία από τις ασθενείς μας. Η διαδερμική υπό υπερηχοτομογραφικό έλεγχο παρακέντηση μαστού με χρήση λεπτής βελόνης για τη λήψη κυτταρολογικού υλικού είναι μια γρήγορη και αξιόπιστη διαγνωστική μέθοδος ιδιαίτερης σημασίας, σχετικά ανώδυνη και χωρίς τη χρήση ιοντίζουσας ακτινοβολίας.

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK