Menu

Ανάλυση των προγνωστικών παραγόντων επιβίωσης σε ασθενείς με κακοήθη αποφρακτικό ίκτερο που αντιμετωπίσθηκαν με διαδερμική τοποθέτηση μεταλλικών ενδοπροσθέσεων

Ανάλυση των προγνωστικών παραγόντων επιβίωσης σε ασθενείς με κακοήθη αποφρακτικό ίκτερο που αντιμετωπίσθηκαν με διαδερμική τοποθέτηση μεταλλικών ενδοπροσθέσεων

Ν. Πτώχης, Η. Μπρούντζος, Αικ. Μαλαγάρη, Ε. Παναγιώτου, Ε. Αλεξοπούλου, Α. Κελέκης, Μ. Παπαθανασίου, Δ. Κελέκης, Α. Γουλιάμος

Β Εργαστήριο Ακτινολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών

ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Σκοπός: Να αξιολογήσουμε τους προγνωστικούς παράγοντες που καθορίζουν την επιβίωση των ασθενών με ανεγχείρητο, κακοήθη αποφρακτικό ίκτερο, που αντιμετωπίστηκαν με διαδερμική τοποθέτηση μεταλλικών ενδοπροθέσεων.
Υλικό και Μέθοδος: Ενενήντα πέντε ασθενείς με ανεγχείρητη κακοήθη απόφραξη των χοληφόρων αντιμετωπίστηκαν με διαδερμική τοποθέτηση μεταλλικής ενδοπρόθεσης. Είκοσι πέντε ασθενείς είχαν βλάβη που δεν αφορούσε την πύλη του ήπατος ενώ 70 είχαν βλάβη στην πύλη.
Τα ποσοστά κλινικής επιτυχίας, η βατότητα και τα ποσοστά επιβίωσης συγκρίνονται ανάμεσα σε ασθενείς που αντιμετωπίστηκαν με ολική (n=52) παροχέτευση του ηπατικού παρεγχύματος έναντι αυτών που αντιμετωπίστηκαν με μερική παροχέτευση (n=43). Υπολογίστηκε και αναλύθηκε η επιβίωση όσον αφορά πιθανούς προγνωστικούς παράγοντες όπως ο τύπος του όγκου, η επέκταση της νόσου, το επίπεδο της απόφραξης και τα επίπεδα της χολερυθρίνης μετά την επέμβαση. (Cox regression ανάλυση)
Αποτελέσματα: Η τοποθέτηση της ενδοπρόθεσης ήταν τεχνικά επιτυχής σε όλους τους ασθενείς (ετερόπλευρη παροχέτευση σε 86 ασθενείς, αμφοτερόπλευρη παροχέτευση σε 9 ασθενείς) και η μείωση των επιπέδων της χολερυθρίνης μετά την επέμβαση ήταν στατιστικά σημαντική (p<0.001), συμβάλλοντας σε ποσοστό κλινικής επιτυχίας 97.9%. Η μέση πρωτογενής βατότητα βατότητα ήταν 146.1 μέρες και η μέση δευτερογενής βατότητα ήταν 166.9. Τα επίπεδα χολερυθρίνης μετα την επέμβαση ήταν ανεξάρτητος προγνωστικός δείκτης επιβίωσης (p<0.001). Η τιμή χολερυθρίνης <4 mg/dl μετεπεμβατικά οριοθετούσε τους ασθενείς που είχαν καλύτερη πρόγνωση. Η ηλικία του ασθενούς και οι τύπου IV κατά Bismuth βλάβες ήταν επίσης ανεξάρτητοι προγνωστικοί παράγοντες.
Συμπεράσματα: Το επίπεδο χολερυθρίνης κάτω από 4 mg/dl μετεπεμβατικά είναι ο σημαντικότερος ανεξάρτητος προγνωστικός παράγοντας, ενώ η μεγάλη ηλικία και οι βλάβες τύπου IV κατά Bismuth ήταν δυσμενείς προγνωστικοί παράγοντες.

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK