Τα πρώτα χρόνια της Ακτινολογίας στη Θράκη
Τα πρώτα χρόνια της Ακτινολογίας στη Θράκη
Χ. Μπαλτάς (1), Ι. Φεζουλίδης (2)
(1) Κέντρο Ακτινοδιαγνωστικών Απεικονίσεων, Γ.Ν.Α. "Γ. Γεννηματάς".
(2) Εργαστήριο Ακτινολογίας, Ιατρικής Απεικόνισης, Π.Γ.Ν. Λάρισας.
Εισαγωγή
Τα πρώτα χρόνια της ακτινολογίας στη Θράκη συμπίπτουν με τους αγώνες του έθνους για την ενσωμάτωσή της με την μητέρα Ελλάδα και καλύπτουν ένα ευρύ κεφάλαιο της σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας. Λίγο μετά το τέλος της Μικρασιατικής εκστρατείας και την υπογραφή της συνθήκης της Λωζάννης, άνοιξε και το πρώτο ακτινολογικό εργαστήριο στην Αλεξανδρούπολη. Οι πρώτοι ιατροί Ακτινολόγοι που εγκαταστάθηκαν στην ευρύτερη περιοχή είχαν ειδικευτεί είτε σε Πανεπιστήμια της αλλοδαπής ή στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Μια περιληπτική αναφορά στις καθοριστικές ημερομηνίες και συνθήκες που σφράγισαν την απελευθέρωση της Θράκης, θα βοηθήσει να αντιληφθούμε την ταραγμένη περίοδο την οποία βίωσαν οι σκαπανείς Ακτινολόγοι της περιοχής. Με το πέρας του Α΄ Βαλκανικού πολέμου, την 17η-30η Μαΐου του 1913, υπεγράφη στο Λονδίνο, υπό όλων των αντιπροσώπων των εμπλεκομένων χωρών, η συνθήκη με την οποία η Τουρκία εκχωρούσε στους συμμάχους (Ελλάδα, Σερβία, Βουλγαρία, Μαυροβούνιο) όλες τις επί του Ευρωπαϊκού εδάφους κτήσεις της1. Η συνθήκη του Λονδίνου εδημοσιεύθη, πλην όμως δεν εκυρώθη, λόγω του εν τω μεταξύ εκραγέντος Β΄ Βαλκανικού πολέμου2. Με το τέλος του Β΄ Βαλκανικού πολέμου και την συνθήκη του Βουκουρεστίου, η οποία υπεγράφη την 28η Ιουλίου του 1913, στην Ελλάδα περιήλθαν η Δυτική, Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία. Υπό τον έλεγχο της Βουλγαρίας έμεινε η Δυτική Θράκη, η μεταξύ Νέστου, Έβρου και Ροδόπης περιφέρεια3.
Με το πέρας του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου και την υπογραφή της συνθήκης των Σεβρών, την 10η Αυγούστου του 1920, η Βουλγαρία αποχώρησε από την Δυτική Θράκη, η Τουρκία διατήρησε υπό τον έλεγχό της την Κωνσταντινούπολη και μικρή περιοχή της Ανατολικής Θράκης, τα δε υπόλοιπα Ευρωπαϊκά εδάφη της περιήλθαν στην Ελλάδα4. Η Δυτική Θράκη ενσωματώθηκε οριστικά, με την σημερινή της μορφή, με την συνθήκη της Λωζάννης, τον Ιούνιο του 1923, με το τέλος της Μικρασιατικής εκστρατείας.