Menu

Παιδική λευχαιμία και επιπλοκές από το ΚΝΣ Απεικονιστική προσέγγιση

Παιδική λευχαιμία και επιπλοκές από το ΚΝΣ
Απεικονιστική προσέγγιση

Ι. Νίκας, Β. Δερμεντζόγλου

Τμήμα Ακτινοδιαγνωστικών Απεικονίσεων, Νοσοκομείο Παίδων "Αγία Σοφία"

Η λευχαιμία είναι η συχνότερη νεοπλασματική νόσος της παιδικής ηλικίας, με υψηλό ποσοστό θνησιμότητας. Οι πρόσφατες πρόοδοι στη θεραπεία της λευχαιμίας έχουν βελτιώσει σημαντικά την πρόγνωση της νόσου, αλλά ταυτόχρονα έχουν οδηγήσει και σε αύξηση της συχνότητας επιπλοκών από αυτή.
Ο στόχος αυτής της ανασκόπησης είναι η παρουσίαση του φάσματος των απεικονιστικών ευρημάτων της νόσου από το κεντρικό νευρικό σύστημα (ΚΝΣ). Τα ευρήματα έχουν ταξινομηθεί σε τρεις κατηγορίες: α) σε αυτά που προκύπτουν από την άμεση προσβολή του ΚΝΣ, β) στις έμμεσες επιπλοκές (αιματολογικές διαταραχές, παθολογία των εγκεφαλικών αγγείων, φλεγμονές) και γ) στις επιπλοκές που σχετίζονται με τη θεραπεία (ακτινοθεραπεία, χημειοθεραπεία, μεταμόσχευση μυελού των οστών). Η εξοικείωση των ακτινοδιαγνωστών με τα απεικονιστικά ευρήματα από το ΚΝΣ σε παιδιά με λευχαιμία είναι ουσιαστική για την έγκαιρη διάγνωση και κατά συνέπεια την εφαρμογή της κατάλληλης θεραπείας.

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK