Menu

Υπερηχογραφικές πανοραμικές εικόνες: Αξιολόγηση μετά από ενός έτους εμπειρία και σύντομη ανασκόπηση της βιβλιογραφίας

Υπερηχογραφικές πανοραμικές εικόνες: Αξιολόγηση μετά από ενός έτους εμπειρία και σύντομη ανασκόπηση της βιβλιογραφίας

Μ. Μιχαλάκου[1], Η. Κεχαγιάς[1], Ε. Αγιαννιωτάκης[1], Λ. Τριανταφύλλου[2], Ε. Σφακιανάκη[1], Σ. Μεγρέμης[1]

[1]Α' Ακτινοδιαγνωστικό τμήμα και [2]Τμήμα Υπολογιστικής Τομογραφίας Βενιζελείου Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου

Σκοπός: Να παρουσιαστεί η εμπειρία μας μετά από ένα χρόνο χρήσης του προγράμματος εκτεταμένου πεδίου λήψης υπερηχοτομογραφικών εικόνων (XFOV), με σύντομη ανασκόπηση της διεθνούς βιβλιογραφίας.
Υλικό και μέθοδος: Κατά τη διάρκεια δεκατριών περίπου μηνών (01/06/2003 έως 15/7/2004) πραγματοποιήθηκαν 11.786 υπερηχογραφικές εξετάσεις, με τη χρήση ενός επιφανειακού γραμμικού ηχοβολέα 5-12ΜHz και ενός καμπυλόγραμμου ηχοβολέα 2-5MHz, σε ασθενείς που προσήλθαν για διάφορους λόγους είτε ως τακτικά είτε ως επείγοντα περιστατικά κατά τη διάρκεια γενικής εφημερίας. Σε 392 περιπτώσεις επιλέξαμε την εφαρμογή του προγράμματος XFOV, είτε λόγω του μεγέθους της βλάβης, είτε λόγω της ανάγκης να αναδειχθεί η τοπογραφική σχέση της βλάβης με τις γύρω δομές. Η μέση διάρκεια της πανοραμικής λήψης ήταν 2,4 λεπτά.
Αποτελέσματα: Συνολικά ελήφθησαν 1.254 εικόνες (κατά μέσο όρο 3,2 εικόνες ανασύνθεσης σε κάθε επιλεγμένη περίπτωση), από τις οποίες το 15,2% (191 λήψεις) θεωρήθηκε μη ικανοποιητικής ποιότητας και απορρίφθηκε. Με το πρόγραμμα αυτό απεικονίσθηκε ένα ευρύ φάσμα παθολογικών αλλοιώσεων σε όλα τα παρεγχυματικά όργανα της κοιλίας και των περισσότερων σημαντικών επιφανειακών δομών. Οι πληροφορίες που αποτυπώθηκαν στις πανοραμικές λήψεις ήταν εύκολα κατανοητές τόσο για τους απεικονιστές που δεν παρευρίσκονταν στην εξέταση, όσο και για τους ιατρούς άλλων ειδικοτήτων.
Συμπεράσματα: Η ευρεία χρήση των υπερηχογραφικών πανοραμικών εικόνων, αν και προσφέρει ελάχιστα στη διάγνωση, μπορεί να διευκολύνει σημαντικά την επικοινωνία μεταξύ απεικονιστών και κλινικών, αναδεικνύοντας καλύτερα την τοπογραφία των ευρημάτων. Η δημιουργία τους δεν είναι ούτε δύσκολη, ούτε χρονοβόρα και η ανάγνωσή τους από τους κλινικούς ιατρούς ευκολότερη, αν συγκριθεί με τις συμβατικές εικόνες.

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK