Δευτεροπαθές λέμφωμα νεφρών: Απεικόνιση με την Αξονική και τη Μαγνητική Τομογραφία
Δευτεροπαθές λέμφωμα νεφρών: Απεικόνιση με την Αξονική και τη Μαγνητική Τομογραφία
Μ. Μιχαηλίδης, Ι. Δαϋίδης, Χ. Δαμιανίδης, Σ. Παπαϊωάννου, Μ. Αρβανίτη, Ι. Τσιτουρίδης
Ακτινολογικό Εργαστήριο, Γ. Ν. Παπαγεωργίου, Θεσσαλονίκη.
Περίληψη
Η προσβολή των νεφρών από λέμφωμα συμβαίνει συνήθως δευτεροπαθώς στα πλαίσια προχωρημένης συστηματικής νόσου, είτε αιματογενώς, είτε από άμεση επέκταση λεμφαδενικής οπισθοπεριτοναϊκής, ενώ η πρωτοπαθής προσβολή των νεφρών από λέμφωμα είναι πολύ σπάνια.
Σκοπός της εργασίας μας είναι η περιγραφή των απεικονιστικών ευρημάτων και των προτύπων προσβολής του δευτεροπαθούς λεμφώματος του νεφρού σε 23 ασθενείς (12? και 11 ?, 6-76 ετών, μέση ηλικία 42,6 έτη ). Στους 18 ασθενείς αφορούσε νέα εντόπιση γνωστού λεμφώματος κατά τον επανέλεγχο, ενώ σε 5 ασθενείς αφορούσε νεφρική εντόπιση κατά την αρχική διάγνωση-σταδιοποίηση του λεμφώματος. Στις 19 περιπτώσεις το λέμφωμα ήταν του τύπου Νon-Hodgkin (82,6%), ενώ στις 4 ήταν του τύπου Hodgkin (17,4%). Το πρότυπο προσβολής ήταν ποικίλο (πολλαπλές ή μονήρεις μάζες νεφρών, περινεφρικές μάζες με ή χωρίς συνοδό οπισθοπεριτοναϊκή λεμφαδενοπάθεια ή νεφρική προσβολή, διάχυτη διήθηση των νεφρών) και η διαφορική διάγνωση από άλλης φύσεως βλάβες σε πολλές περιπτώσεις θα ήταν αδύνατη χωρίς τη γνώση του ιστορικού ή τη βιοψία.
Συμπερασματικά, η αξονική και η μαγνητική τομογραφία ανέδειξαν με ακρίβεια το πρότυπο και το βαθμό της νεφρικής συμμετοχής στους ασθενείς αυτούς και είχαν καθοριστικό ρόλο στη σταδιοποίηση ή επανασταδιοποίηση του λεμφώματος και στον επανέλεγχο των ασθενών αυτών.