Menu

Πνευμονική σαρκοείδωση: Απεικονιστική διερεύνηση

Πνευμονική σαρκοείδωση: Απεικονιστική διερεύνηση

Β. Κυριάκου, Ν. Κοτζιαμάνη, Φ. Τζίκος, Ι. Τσιτουρίδης

Ακτινολογικό εργαστήριο Γ.Ν. Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκης

Περίληψη
Η σαρκοείδωση είναι μια πολυσυστηματική νόσος που χαρακτηρίζεται από την παρουσία μη τυροειδοποιημένων επιθηλιοειδών κοκκιωμάτων. Πρόκειται για αγνώστου αιτιολογίας νόσημα, αν και έχουν ενοχοποιηθεί διάφοροι ανοσολογικοί μηχανισμοί στην παθοφυσιολογία της. Μπορεί να προσβάλει οποιοδήποτε όργανο, χαρακτηριστική είναι όμως η προσβολή των πνευμόνων και των ενδοθωρακικών λεμφαδένων που αφορά το 90% των ασθενών με σαρκοείδωση. Η εντόπιση των κοκκιωμάτων στα λεμφαγγεία του διάμεσου πνευμονικού ιστού, προκαλεί συγκεκριμένες αλλοιώσεις στο πνευμονικό παρέγχυμα, οι οποίες μπορούν να αναδειχθούν και να μελετηθούν με την αξονική τομογραφία υψηλής διακριτικής ικανότητας.
Στο χρονικό διάστημα 2001-2009 υποβλήθηκαν στο τμήμα μας σε αξονική τομογραφία 57 ασθενείς με πνευμονική σαρκοείδωση. Σε όλους τους ασθενείς εξετάσθηκε η παρουσία λεμφαδένων στο μεσοθωράκιο και στις πύλες των πνευμόνων και οι αλλοιώσεις στο πνευμονικό παρέγχυμα. Τα ευρήματα της υπολογιστικής τομογραφίας υψηλής ευκρίνειας (Ηigh-Resolution,HRCT) περιελάμβαναν μικροοζίδια ή μεγαλύτερου μεγέθους όζους, γραμμοειδείς αλλοιώσεις, συρρέουσες μάζες, την εικόνα θολής υάλου καθώς και αλλοιώσεις πνευμονικής ίνωσης.
Συμπερασματικά, πιστεύουμε ότι η υψηλής ευκρίνειας υπολογιστική τομογραφία μπορεί να αναδείξει με ακρίβεια το ευρύ φάσμα των πνευμονικών αλλοιώσεων στη σαρκοείδωση, παίζοντας σημαντικό ρόλο στην διάγνωση, στην εκτίμηση της βαρύτητας και της εξέλιξης της νόσου, όπως και της αποτελεσματικότητας της θεραπείας στις αναστρέψιμες βλάβες.
Η εξοικείωση και αναγνώριση των μη ειδικών ευρημάτων της πνευμονικής σαρκοείδωσης, συμβάλλει σημαντικά στη διάγνωση των άτυπων μορφών της νόσου οι οποίες συχνά μπορεί να δημιουργήσουν διαφοροδιαγνωστικό πρόβλημα και να οδηγήσουν σε λανθασμένη διάγνωση.

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK