×

Warning

JUser: :_load: Unable to load user with ID: 44
Menu

Συγκριτική μελέτη των χαρακτηριστικών τεσσάρων συνδυασμών φιλμ - κασέτας για τη μαστογραφία

Συγκριτική μελέτη των χαρακτηριστικών τεσσάρων συνδυασμών φιλμ - κασέτας για τη μαστογραφία

Ι. Τσαλαφούτας [1], Α. Φλιώνη-Βύζα [2], Τ. Δρακάκη [1], Η. Κουλεντιανός [1]

[1] Ακτινοδιαγνωστικό Τμήμα και Μονάδα Ιατρικής Φυσικής, Κωνσταντοπούλειο Συγκρότημα- Π.Γ.Ν.Ν.Ι "Η Αγία Όλγα"
[2] Τμήμα Ιατρικής Φυσικής - Νοσοκομείο "Ο Άγιος Σάββας"

Στην εργασία αυτή μελετήσαμε τα χαρακτηριστικά τεσσάρων συνδυασμών κασέτας - φιλμ για μαστογραφία. Αρχικά καθορίστηκαν τα ευαισθησιομετρικά χαρακτηριστικά των φιλμ HDR (Agfa), AD-M (Fuji), MinR-Μ (Kodak) και CM-H (Konica) και στη συνέχεια εκτιμήθηκε η συνολική απόδοση των φιλμ αυτών σε συνδυασμό με τις αντίστοιχες κασέτες (HDS, AD-M Medium, MinR2190, MM-150), με τη χρήση κατάλληλων ομοιωμάτων, τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά. Η μελέτη όλων των φιλμ έγινε την ίδια μέρα με τις ίδιες συνθήκες έκθεσης και εμφάνισης.
Από τη μελέτη αυτή προέκυψε ότι υπάρχουν σημαντικές διαφορές τόσο στα ευαισθησιομετρικά χαρακτηριστικά των φιλμ όσο και στη δόση που απαιτείται για την επίτευξη της επιθυμητής αμαύρωσης για κάθε συνδυασμό κασέτας - φιλμ. Διαφορές παρατηρήθηκαν και στη διαγνωστική απόδοσή τους, η αξιολόγηση της οποίας είναι εν μέρει υποκειμενική και επηρεάζεται ισχυρά από τις ιδιαίτερες προτιμήσεις των Ακτινοδιαγνωστών.

This website uses cookies to manage authentication, navigation, and other functions. Accessing our website, you agree that we can use these types of cookies.

OK