Η συμβολή της μαγνητικής τομογραφίας στη διερεύνηση της επιληψίας
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ
Η συμβολή της μαγνητικής τομογραφίας στη διερεύνηση της επιληψίας
Ι. Καλαϊτζόγλου,[1] Ε. Κούτλας[2]
[1] Ευρωδιάγνωση
[2] Νευρολογική Κλινική Γ.Π.Ν. "Παπαγεωργίου", Θεσσαλονίκη
Οι επιληπτικές κρίσεις αποτελούν συχνή ένδειξη για τη διενέργεια Μαγνητικής Τομογραφίας (ΜΤ) εγκεφάλου σε παιδιά, σε ενήλικες αλλά και σε ηλικιωμένους ασθενείς. Ο ρόλος της συνίσταται στον εντοπισμό και την αξιολόγηση των δομικών βλαβών του εγκεφάλου, οι οποίες μπορούν να δράσουν ως επιληπτογόνο υπόστρωμα. Η σχέση μεταξύ των εντοπισμένων βλαβών του παρεγχύματος και των εστιακών επιληπτικών κρίσεων είναι επιστημονικά αποδεδειγμένη, ενώ η παθολογική βάση των γενικευμένων κρίσεων παραμένει ασαφής.
Το γεγονός ότι η χειρουργική αφαίρεση ορισμένων τύπων επιληπτογόνων ανωμαλιών συνδέεται με αυξημένη πιθανότητα ανακούφισης των εστιακών επιληπτικών κρίσεων σε περιπτώσεις που δεν μπορούν να ελεγχθούν ικανοποιητικά με φαρμακευτική αγωγή, καθιστά τη ΜΤ ιδιαίτερα σημαντική στη διαγνωστική προσέγγιση του ασθενούς με επιληπτικές κρίσεις.
Στην ανασκόπηση αυτή, μετά από σύντομες ιστορικές αναφορές και ταξινόμηση των επιληπτικών κρίσεων, παρουσιάζουμε την απεικόνιση στη ΜΤ των ανωμαλιών εκείνων που μπορούν να δράσουν ως επιληπτογόνα υποστρώματα. Τονίζεται, επίσης, η ανάγκη για την εφαρμογή ειδικών πρωτοκόλλων διερεύνησης της επιληψίας, ώστε να μπορούν να απεικονιστούν βλάβες που είναι συχνά δύσκολο να αναγνωριστούν σε μια εξέταση ρουτίνας.