Διάγνωση του διαχωριστικού ανευρύσματος της θωρακικής αορτής με την ελικοειδή υπολογιστική τομογραφία
ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΚΑΡΔΙΑΣ ΑΓΓΕΙΩΝ
Διάγνωση του διαχωριστικού ανευρύσματος της θωρακικής αορτής με ελικοειδή υπολογιστική τομογραφία
Α. Φάκου, Κ. Χρυσανθίδης, Π. Καζακίδης, Δ. Ξενής, Δ. Κουρούσης, Α. Λιάου
Τμήμα Αξονικής Τομογραφίας Περιφερειακού Γενικού Νοσοκομείου Νίκαιας-Πειραιά "Άγιος Παντελεήμων"
Σκοπός: Εικοσιένας ασθενείς με διαχωριστικό ανεύρυσμα θωρακικής αορτής εξετάσθηκαν στο τμήμα υπολογιστικής τομογραφίας του Π.Γ.Ν. Νίκαιας, με σκοπό να καθοριστεί ο ρόλος της ελικοειδούς αξονικής τομογραφίας στη διάγνωση του διαχωρισμού της αορτής.
Υλικό-Μέθοδος: Εικοσιένας ασθενείς προσήλθαν στο τμήμα υπολογιστικής τομογραφίας κατά τη διάρκεια των ετών 1995-1998 αιτιώμενοι θωρακικό άλγος και με κλινική υποψία διαχωριστικού ανευρύσματος θωρακικής αορτής. Πραγματοποιήθηκαν εγκάρσιες τομές πριν το σκιαγραφικό και εγκάρσιες τομές μετά από ενδοφλέβιο έγχυση 100 ml μη ιονικού σκιαγραφικού με ογκομετρική τεχνική και με ρυθμό έγχυσης 3ml/sec και χρόνο καθυστέρησης 20sec. Το πάχος της τομής καθορίστηκε στα 10χιλ., και η ανασύνθεση στα 5χιλ. Οι εγκάρσιες τομές εκτείνονταν από την είσοδο του θώρακα έως το αορτικό τρήμα του διαφράγματος. Η εξέταση διήρκεσε 30-40 sec. Πολυεπίπεδη ανασύνθεση από τα ογκομετρικά δεδομένα έγινε σε όλους τους ασθενείς.
Αποτελέσματα: Η ανάδειξη του αποκολληθέντος έσω χιτώνα υπήρξε ευχερής σε όλους τους ασθενείς με αορτικό διαχωρισμό. Η έκταση και ο τύπος του διαχωρισμού καθορίστηκε ως ακολούθως: Δεκατέσσερις ασθενείς είχαν τύπου Α διαχωρισμό κατά Stanford και επτά τύπου Β κατά Stanford. Με την πολυεπίπεδη ανασύνθεση εκτιμήθηκε η επέκταση του διαχωρισμού στα μεγάλα αγγεία. Δύο ασθενείς παρουσίαζαν επέκταση του διαχωρισμού στην ανώνυμο αρτηρία. Σε έξι ασθενείς διαπιστώθηκε αιμοπερικάρδιο ή αιμοθώρακας δευτερογενώς λόγω ρήξης. Ένας ασθενής είχε χρονίως θρομβωμένο ψευδό αυλό και ένας άλλος οξέως θρομβωμένο ψευδό αυλό.
Συμπέρασμα: Η ελικοειδής αξονική τομογραφία αποδεικνύεται ακριβής, άμεση και ευχερής μέθοδος για την εκτίμηση του αορτικού διαχωρισμού.