Menu

Απεικονιστική μελέτη των συγγενών ανωμαλιών του οφθλαμικού βολβού και του οπτικού νεύρου

Απεικονιστική μελέτη των συγγενών ανωμαλιών του οφθαλμικού βολβού και του οπτικού νεύρου

Ι. Νίκας[1], Μ. Θεοφανοπούλου[1], Μ. Φανταουτσάκη[2], Β. Θεοδωρόπουλος[1]

[1] Τμήμα Ακτινοδιαγνωστικών Απεικονίσεων Νοσοκομείου Παίδων "Η Αγία Σοφία"
[2] Οφθαλμολογική Κλινική Νοσοκομείου Παίδων "Η Αγία Σοφία"

Σκοπός: Η περιγραφή του ρόλου των απεικονιστικών μεθόδων, και ιδιαίτερα της υπολογιστικής τομογραφίας, στη διερεύνηση των συγγενών ανωμαλιών του οφθαλμικού βολβού και του οπτικού νεύρου.
Υλικό-Μέθοδος: Έγινε αναδρομική μελέτη 23 περιπτώσεων συγγενών οφθαλμικών ανωμαλιών που διερευνήθηκαν απεικονιστικά στο τμήμα μας την περίοδο 1991-1999.
Αποτελέσματα: Μελετήθηκαν 2 περιπτώσεις ετερόπλευρης ανοφθαλμίας, 8 μικροφθαλμίας, 1 μικροφθαλμίας με κύστη, 4 παραμονής του πρωτοπαθούς υαλοειδούς (PHPV), 5 κολοβωμάτων και 3 περιπτώσεις υποπλασίας του οπτικού νεύρου.
Συμπεράσματα: Η υπολογιστική τομογραφία είναι η μέθοδος εκλογής για τη διερεύνηση και την περιγραφή των συγγενών ανωμαλιών του οφθαλμού και του οπτικού νεύρου, καθώς και για την ανάδειξη τυχόν συνυπαρχουσών κρανιοπροσωπικών ανωμαλιών. Η χρήση των υπερήχων εμφανίζει περιορισμούς, ενώ η μαγνητική τομογραφία συμβάλλει στην καλύτερη μελέτη των εγκεφαλικών ανωμαλιών.

This website uses cookies to manage authentication, navigation, and other functions. Accessing our website, you agree that we can use these types of cookies.

OK