Η τρισδιάστατη αγγειογραφία μαγνητικού συντονισμού μετά από ενδοφλέβια χορήγηση παραμαγνητικής ουσίας στην αξιολόγηση της θωρακικής αορτής και των κλάδων της
Η τρισδιάστατη αγγειογραφία μαγνητικού συντονισμού μετά από ενδοφλέβια χορήγηση παραμαγνητικής ουσίας στην αξιολόγηση της θωρακικής αορτής και των κλάδων της
Β. Κατσαρός, Μ. Μητροπούλου, Π. Λαμπροπούλου, Χ. Μουρτόπουλος, Δ. Κολομόδη, Π. Σπάθη, Α. Νικολάου, Χ. Δρόσος
Τμήμα Υπολογιστικής Τομογραφίας και Μαγνητικού Συντονισμού, Ογκολογικό Νοσοκομείο ΙΚΑ "Γ. Γεννηματάς"
Σκοπός: Η αξιολόγηση της μεθόδου της υπερταχείας τρισδιάστατης αγγειογραφίας μαγνητικού συντονισμού (3D-turbo MRA) μετά από ενδοφλέβια έγχυση παραμαγνητικής ουσίας (Gadolinium) στην απεικόνιση της θωρακικής αορτής και των κλάδων της.
Υλικό και μέθοδος: Πραγματοποιήθηκαν 105 εξετάσεις της θωρακικής αορτής και των κλάδων της σε 97 ασθενείς (ηλικία: 10-89 ετών, ΜΟ: 63.7, Φύλο: 38 γυναίκες και 59 άνδρες) σε ένα μαγνήτη 1.5Τ, με υπερταχείες ακολουθίες (Flash και Haste) με συγκράτηση της αναπνοής και χρήση επιφανειακού συνεργικού (phased-array) πηνίου. Η τρισδιάστατη ακολουθία που χρησιμοποιήθηκε, εφαρμόστηκε σε στεφανιαίο ή παραοβελιαίο επίπεδο και λαμβανόταν μετά από ενδοφλέβια χορήγηση 20ml χηλοειδούς του Gd. Ακολούθησε σε όλες τις εξετάσεις ανασύνθεση, με τεχνική μεγίστης έντασης προβολής (MIP). Τα ευρήματά μας συγκρίθηκαν με άλλες αγγειογραφικές μεθόδους.
Αποτελέσματα: Η 3-D-turbo-MRA ήταν υψηλής διαγνωστικής αξίας, στα ανευρύσματα (n=40, ευαισθησία 97.5% και ειδικότητα 100%) και στον αορτικό διαχωρισμό (n=14, ευαισθησία 93.3% και ειδικότητα 100%).Σε σύνολο 97 ασθενών απεικονίστηκαν: 27 με φυσιολογική θωρακική αορτή, 2 με ανατομικές παραλλαγές της έκφυσης των μεγάλων αγγείων, 15 με αορτικό διαχωρισμό, 40 με ανεύρυσμα θωρακικής αορτής, εκ των οποίων 2 είχαν ανεύρυσμα και της κοιλιακής αορτής, 1 νόσος Takayasu, 1 σύνδρομο Marfan, 2 με στένωση του ισθμού της αορτής, 1 με σύνδρομο θωρακικής εξόδου, 2 ανευρύσματα στεφανιαίου κόλπου, 1 ρήξη αορτής, 1 ρήξη του μοσχεύματος με σχηματισμό ψευδοανευρύσματος, 4 με διάταση των πνευμονικών αρτηριών και 1 με διάταση της αζύγου και της άνω κοίλης φλέβας. Σε 1 περίπτωση η MRA ήταν ψευδώς θετική για αορτικό διαχωρισμό λόγω παρουσίας συμβατής μεταλλικής βαλβίδας και σε 1 ψευδώς αρνητική για ανεύρυσμα, λόγω πλήρους θρόμβωσης του ανευρύσματος. Παρεμπιπτόντως βρέθηκαν σε: 4 ασθενείς καρκίνος πνεύμονα, σε 1 θρόμβωση της έσω σφαγίτιδας φλέβας, σε 2 εξεταζόμενους σύνδρομο άνω κοίλης, σε 1 εχινόκοκκος κύστη πνεύμονα, σε 1 ασθενή περικαρδιακή συλλογή, σε 6 ασθενείς πλευριτική συλλογή και σε 8 εξεταζόμενους διόγκωση λεμφαδένων μεσοθωρακίου.
Συμπέρασμα: Η διαγνωστική αξία της 3-D-turbo MRA με ενδοφλέβιο χορήγηση Gd-DTPA ως νέας, απλής, ελάχιστα επεμβατικής μεθόδου, είναι σημαντική στην προσέγγιση των αγγείων του θώρακος, καθώς επιτυγχάνουμε πλήρη χαρτογράφηση τους μέσα σε 24sec με μια απλή συγκράτηση της αναπνοής.