Menu

Διάγνωση οξέων ισχαιμικών εμφράκτων με MRI εγκέφαλου. Η αξία της τεχνικής διάχυσης

Διάγνωση οξέων ισχαιμικών εμφράκτων με MRI εγκέφαλου. Η αξία της τεχνικής διάχυσης

Β. Φιλίππη, Β. Μανιάτης, Α. Ρουσάκης, Δ. Σαββίδου, Ρ. Ευθυμιάδου, Ι. Παππάς, Ι. Ανδρέου

Τμήμα Αξονικής και Μαγνητικής Τομογραφίας ΔΘΚΑ "Υγεία"

Σκοπός: Να εκτιμηθεί η αξία της τεχνικής διάχυσης στη διάγνωση των υπεροξέων και οξέων ισχαιμικών εμφράκτων με τη μαγνητική τομογραφία.
Υλικό και μέθοδος: Μελετήθηκαν αναδρομικά οι μαγνητικές τομογραφίες 72 ασθενών (43 άντρες, 29 γυναίκες, ηλικίας 16-95 ετών, μέσος όρος τα 64 έτη) με κλινική υποψία ισχαιμικού εμφράκτου και απεικονιστική επιβεβαίωση. Ο χρόνος εγκατάστασης των συμπτωμάτων κυμαινόταν από 2 έως 24 ώρες πριν τη διενέργεια της εξέτασης. Έγινε σύγκριση των αποτελεσμάτων της τεχνικής διάχυσης με τις υπόλοιπες τεχνικές της μαγνητικής τομογραφίας.
Αποτελέσματα: Ανεδείχθησαν 79 έμφρακτα (25 υπεροξέα και 54 οξέα). Οι 78 βλάβες ήταν εμφανείς στην τεχνική διάχυσης ενώ μία υποξεία αλλοίωση δεν ανεδείχθη. Σε 17/25 υπεροξέα έμφρακτα και σε 15/54 οξέα έμφρακτα, μόνο η τεχνική διάχυσης ανέδειξε τις ισχαιμικές βλάβες.
Συμπέρασμα: Η τεχνική διάχυσης είναι ανώτερη των υπολοίπων τεχνικών μαγνητικής τομογραφίας στη διάγνωση των υπεροξέων και των οξέων ισχαιμικών εμφράκτων. Η εφαρμογή της είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τον πλήρη έλεγχο ασθενών με κλινική εικόνα αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου.

This website uses cookies to manage authentication, navigation, and other functions. Accessing our website, you agree that we can use these types of cookies.

OK