Aξιολόγηση με υπολογιστική τομογραφία πνευμονικών και πλευριτικών αλλοιώσεων από έκθεση στον αμίαντο
Aξιολόγηση με υπολογιστική τομογραφία πνευμονικών και πλευριτικών αλλοιώσεων από έκθεση στον αμίαντο
Α. Μανατάκη, Β. Μπιζίμη, Β. Τσαγκαράκης, Κ. Αμπελακιώτη, Μ. Δαμανάκη, Ε. Καϋλίδου, Β. Κατσίβα, Μ. Τιμπισράνης
Ακτινοδιαγνωστικό Τμήμα ΠΓΝ Ελευσίνας "Θριάσιο"
Σκοπός: Είναι η με ΥΤ, περιγραφή των ειδικών και μη, απεικονιστικών ευρημάτων, τόσο στο πνευμονικό παρέγχυμα όσο και στον τοιχωματικό υπεζωκότα, σε ασθενείς που έχουν εκτεθεί σε αμίαντο.
Υλικο και μεθοδος: Μελετήθηκαν αναδρομικά οι εξετάσεις θώρακος με ΥΤ (ελικοειδή ή υψηλής ευκρίνειας), από το 1997 έως και σήμερα, σε 21 ασθενείς με υπεζωκοτικές πλάκες[10], στρογγυλή ατελεκτασία[2], και κακόηθες μεσοθηλίωμα[9]. Όλοι εκτός από έναν, είχαν ιστορικό (άμεσης ή έμμεσης) έκθεσης σε ίνες αμιάντου. Εκτιμήθηκαν οι εξής παράμετροι: οζώδης ή en plaque υπεζωκοτική πάχυνση, η ομοιομορφία ή μη της βλάβης, η παρουσία υπεζωκοτικών αποτιτανώσεων πάχους μεγαλύτερου ή μικρότερου του 1εκ., οι χαρακτήρες των παρυφών της υπεζωκοτικής βλάβης (ομαλή, λοβωτή, ακτινωτή), η θέση (μονόπλευρη ή αμφοτερόπλευρη), η περιοχή της βλάβης (άνω, μέσα, ή κάτω πνευμονικά πεδία), το τμήμα του υπεζωκότα που έχει προσβληθεί (πλευριτικός, μεσοθωρακικός, διαφραγματικός), η συμμετοχή ή όχι των μεσολόβιων σχισμών, η παρουσία πλευριτικής συλλογής, λεμφαδενικών διογκώσεων στις πύλες ή στο μεσοθωράκιο, η ύπαρξη περιφερικής μάζας με το σημείο της ουράς του κομήτη, και η επίδραση στον πνευμονικό όγκο.
Αποτελέσματα: Οι υπεζωκοτικές πλάκες σε όλες τις περιπτώσεις ήταν αμφοτερόπλευρες με πάχος <του 1εκ., με αποτιτανώσεις στο 80% των περιπτώσεων και σαφή όρια. Πολυλοβωτή παρυφή διαπιστώθηκε σε ποσοστό 40%.Ο πλευρικός υπεζωκότας στα μέσα πνευμονικά πεδία συμμετείχε πάντα, ενώ ο διαφραγματικός στο 50% των περιπτώσεων. Ο όγκος του πνεύμονα ήταν αυξημένος στο 22,25%, ελαττωμένος στο 44,4% και φυσιολογικός στο 33,3%.
Συμπέρασμα: Η παρουσία πλευριτικών πλακών, αποτελεί σίγουρο δείκτη έκθεσης σε αμίαντο, ενώ η στρογγυλή ατελεκτασία είναι εύρημα μη ειδικό. Η απεικόνιση των παραπάνω δύο ευρημάτων επιβεβαιώνει, χωρίς περαιτέρω κλινικοεργαστηριακό έλεγχο τη διάγνωση. Η κατευθυνόμενη με ΥΤ βιοψία, είναι απαραίτητη σε περιπτώσεις που η στρογγυλή ατελεκτασία δεν έχει τυπικά απεικονιστικά ευρήματα, όπως το σημείο της "ουράς του κομήτη".