Η διερεύνηση των ανευρυσμάτων του εγκεφάλου με την τρισδιάστατη αξονική τομογραφία
Η διερεύνηση των ανευρυσμάτων του εγκεφάλου με την τρισδιάστατη αξονική τομογραφία
Π. Πολυβίου[1], Δ. Έξαρχος[1], Γ. Στράντζαλης[2], Π. Μητσέας[1], Δ. Ζιάκα[1], Δ. Χονδρός[1], Δ. Σακκάς[2]
[1] Τμήμα Αξονικής και Μαγνητικής Τομογραφίας ΓΝΑ "Ο Ευαγγελισμός"
[2] Πανεπιστημιακή Νευροχειρουργική Κλινική ΓΝΑ "Ο Ευαγγελισμός"
Ευχαριστούμε τους τεχνολόγους του τμήματος, Β. Τζαγκαράκη και Ε. Καραγιάννη, για τη συμβολή τους στην εργασία αυτή.
Σκοπός: Η παρούσα μελέτη στοχεύει στην ανάδειξη των πλεονεκτημάτων της αγγειογραφίας με τη χρήση αξονικού τομογράφου πολλαπλών ανιχνευτών (ΑΤΠΑ) και τρισδιάστατη ανασύνθεση εικόνων (Multi-Slice 3D-CTA) σε σχέση με την ψηφιακή αφαιρετική αγγειογραφία (DSA), τόσο στη διάγνωση των εγκεφαλικών ανευρυσμάτων και στον σχεδιασμό της θεραπευτικής τους αντιμετώπισης όσο και στον έλεγχο του χειρουργικού αποτελέσματος. Επίσης, γίνεται αναφορά στη διεθνή βιβλιογραφία.
Υλικό και μέθοδος: Χρησιμοποιήσαμε έναν αξονικό τομογράφο Toshiba Aquilon με 16 σειρές ανιχνευτών. Η χορήγηση του μη-ιονικού ιωδιούχου σκιαγραφικού μέσου (100ml, 370mg/ml) έγινε στη βασιλική φλέβα με τη χρήση εγχυτή, ενώ η έναρξη της σάρωσης καθορίστηκε αυτόματα με τη χρήση της τεχνικής Sure Start. Η τρισδιάστατη ανασύνθεση των εικόνων έγινε με την ογκομετρική μέθοδο με τη χρήση ισομετρικού voxel και κατάλληλου λογισμικού σε ηλεκτρονικό υπολογιστή. Η μελέτη μας αφορά οκτώ ασθενείς στους οποίους εφαρμόσαμε την τεχνική της Multi-Slice 3D-CTA για πρώτη φορά.
Αποτελέσματα: Αναφέρουμε τα ευρήματά μας από τους πρώτους οκτώ ασθενείς σε ό,τι αφορά στην εντόπιση και στο μέγεθος του ανευρύσματος, στην αξιολόγηση του αγγειόσπασμου και του χειρουργικού αποτελέσματος καθώς και στην παρουσία επιπρόσθετων αγγειακών ανωμαλιών.
Συμπέρασμα: Η εφαρμογή της τεχνολογίας των υπολογιστικών τομογράφων πολλαπλών ανιχνευτών είναι πολύ σημαντική σε ό,τι αφορά στην αύξηση του όγκου των λαμβανομένων πληροφοριών, στην ταχύτητα εξέτασης και στην ελάττωση των επιπλοκών. Με την αύξηση της εμπειρίας από τη χρήση της μεθόδου, πιστεύουμε ότι η Multi-Slice 3D-CTA τελικά ίσως αντικαταστήσει την DSA ως μέθοδος εκλογής για την απεικόνιση των ανευρυσμάτων του εγκεφάλου και κατ' επέκταση για τη διερεύνηση της υπαραχνοειδούς αιμορραγίας στο νοσοκομείο μας.