Απεικόνιση εμφράκτων μεταβατικής ζώνης (watershed) με τη χρήση 16-πολυτομικού αξονικού τομογράφου
Απεικόνιση εμφράκτων μεταβατικής ζώνης (watershed) με τη χρήση 16-πολυτομικού αξονικού τομογράφου
Χ. Ιωσήφ, Ν. Τσαμόπουλος, Δ. Καρακύκλας, Σ. Καββαδίας, Χ. Σαμαρά, Ζ. Νικολακοπούλου, Γ. Ζώης, Χ. Δρόσος
Τμήμα Ακτινοδιαγνωστικών Απεικονίσεων, Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αθηνών "Γ. Γεννηματάς"
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Σκοπός: Η ανάδειξη της εντόπισης, χαρτογράφησης και απεικονιστικής μορφολογίας των υπερσκηνιδιακών εμφράκτων μεταβατικής ζώνης.
Υλικό/μέθοδος: Μελετήθηκαν αναδρομικά αξονικές τομογραφίες εγκεφάλου 140 ασθενών με ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, που έγιναν με πολυτομικό αξονικό τομογράφο 16 τομών, με πρωτόκολλο πάχους τομών 3 χιλ. για την περιοχή της βάσης του κρανίου και πάχους 6 χιλ. για το λοιπό εγκεφαλικό παρέγχυμα. Ως επί το πλείστον δεν χορηγήθηκε ενδοφλέβιο σκιαγραφικό, εκτός από κάποιες περιπτώσεις που απαιτούσαν διαφοροδιάγνωση, λόγω μη τυπικής αγγειακής κατανομής.
Αποτελέσματα: Από τους 140 ασθενείς οι 35 είχαν ευρήματα που αφορούσαν σε έμφρακτα μεταβατικής ζώνης. Από αυτά το 43% (15 ασθενείς) αφορούσε στην περιοχή πρόσθιας-μέσης εγκεφαλικής αρτηρίας, 40% (14 ασθενείς) την περιοχή μέσης-οπίσθιας εγκεφαλικής αρτηρίας και το 18% (7 ασθενείς) στους εν τω βάθει κλάδους της μέσης εγκεφαλικής αρτηρίας.
Σχηματικά τα κυρίαρχα απεικονιστικά ευρήματα αφορούσαν πολυεστιακές υπόπυκνες βλάβες δίκην ροζαρίου (σε ποσοστό 67%) και επιμήκεις διακλαδιζόμενες βλάβες (σε ποσοστό 25%) που εντοπίζονταν στην υπερκοιλιακή και περικοιλιακή λευκή ουσία. Στο 26% των περιπτώσεων οι υποφλοιώδεις βλάβες εκτείνονταν έως τον υπερκείμενο φλοιό. Οι βλάβες που αφορούσαν τα όρια πρόσθιας-μέσης και μέσης-οπίσθιας εγκεφαλικής αρτηρίας είχαν κυρίως σχήμα σφηνοειδές.
Συμπέρασμα: Ο πολυτομικός αξονικός τομογράφος επιτρέπει την απεικόνιση των εμφράκτων μεταβατικής ζώνης, και παρόλο που δεν είναι παθογνωμονική για αυτά λόγω των μεγάλων παραλλαγών στην αιμάτωση, εντούτοις η μορφολογία και η εντόπιση αυτών είναι χαρακτηριστική. Επιπλέον η αξονική τομογραφία είναι ευρέως διαθέσιμη τεχνική.
Συνεπώς ο αξονικός τομογράφος αποτελεί πολύτιμη τεχνική για την ανάδειξη των εμφράκτων μεταβατικής ζώνης και τον καθορισμό της θεραπευτικής τακτικής, η οποία διαφέρει, λόγω διαφορετικής παθογένεσης, από αυτή των περιοχικών εμφράκτων.