Menu

Δευτεροπαθές λέμφωμα νεφρών: Απεικόνιση με την Αξονική και τη Μαγνητική Τομογραφία

Δευτεροπαθές λέμφωμα νεφρών: Απεικόνιση με την Αξονική και τη Μαγνητική Τομογραφία

Μ. Μιχαηλίδης, Ι. Δαϋίδης, Χ. Δαμιανίδης, Σ. Παπαϊωάννου, Μ. Αρβανίτη, Ι. Τσιτουρίδης

Ακτινολογικό Εργαστήριο, Γ. Ν. Παπαγεωργίου, Θεσσαλονίκη.

Περίληψη
Η προσβολή των νεφρών από λέμφωμα συμβαίνει συνήθως δευτεροπαθώς στα πλαίσια προχωρημένης συστηματικής νόσου, είτε αιματογενώς, είτε από άμεση επέκταση λεμφαδενικής οπισθοπεριτοναϊκής, ενώ η πρωτοπαθής προσβολή των νεφρών από λέμφωμα είναι πολύ σπάνια.
Σκοπός της εργασίας μας είναι η περιγραφή των απεικονιστικών ευρημάτων και των προτύπων προσβολής του δευτεροπαθούς λεμφώματος του νεφρού σε 23 ασθενείς (12? και 11 ?, 6-76 ετών, μέση ηλικία 42,6 έτη ). Στους 18 ασθενείς αφορούσε νέα εντόπιση γνωστού λεμφώματος κατά τον επανέλεγχο, ενώ σε 5 ασθενείς αφορούσε νεφρική εντόπιση κατά την αρχική διάγνωση-σταδιοποίηση του λεμφώματος. Στις 19 περιπτώσεις το λέμφωμα ήταν του τύπου Νon-Hodgkin (82,6%), ενώ στις 4 ήταν του τύπου Hodgkin (17,4%). Το πρότυπο προσβολής ήταν ποικίλο (πολλαπλές ή μονήρεις μάζες νεφρών, περινεφρικές μάζες με ή χωρίς συνοδό οπισθοπεριτοναϊκή λεμφαδενοπάθεια ή νεφρική προσβολή, διάχυτη διήθηση των νεφρών) και η διαφορική διάγνωση από άλλης φύσεως βλάβες σε πολλές περιπτώσεις θα ήταν αδύνατη χωρίς τη γνώση του ιστορικού ή τη βιοψία.
Συμπερασματικά, η αξονική και η μαγνητική τομογραφία ανέδειξαν με ακρίβεια το πρότυπο και το βαθμό της νεφρικής συμμετοχής στους ασθενείς αυτούς και είχαν καθοριστικό ρόλο στη σταδιοποίηση ή επανασταδιοποίηση του λεμφώματος και στον επανέλεγχο των ασθενών αυτών.

This website uses cookies to manage authentication, navigation, and other functions. Accessing our website, you agree that we can use these types of cookies.

OK