Μελέτη με τη Μαγνητική Αγγειογραφία των παθολογικών καταστάσεων στις αγγειακές δομές του άνω θωρακικού στομίου
Μελέτη με τη Μαγνητική Αγγειογραφία των παθολογικών καταστάσεων στις αγγειακές δομές του άνω θωρακικού στομίου
Χ. Σωτηριάδης, Α. Μπιντούδη Δ. Κωνσταντίνου, Χ. Δαμιανίδης, Β. Κυριάκου, Β. Δημαρέλος, Ι. Δαυίδης, Ι. Τσιτουρίδης
Ακτινολογικό Εργαστήριο Γ.Ν.Παπαγεωργίου, Θεσσαλονίκη
Περίληψη
Σκοπός: Η ανάδειξη της συμβολής της μαγνητικής αγγειογραφίας στην μελέτη των παθολογικών ευρημάτων των αγγείων του άνω θωρακικού στομίου καθώς και η βιβλιογραφική ενημέρωση.
Υλικό-Μέθοδος: Εξετάστηκαν 40 ασθενείς σε μαγνητικό τομογράφο Siemens Expert Plus 1.0 T, με κλινική εικόνα συμβατή με βλάβη στα υποκλείδια-μασχαλιαία αγγεία. Η ακολουθία που χρησιμοποιήθηκε ήταν η Flash 3D. Σε κάθε περίπτωση η ακολουθία χρησιμοποιήθηκε τρεις φορές, μία χωρίς την χορήγηση σκιαστικού και δύο μετά την χορήγηση σκιαστικού. Η ανασύνθεση των εικόνων έγινε με αλγόριθμο ΜΙΡ. Στην διερεύνηση των ασθενών με υποψία συνδρόμου του άνω θωρακικού στομίου η εξέταση πραγματοποιήθηκε σε λειτουργική και σε ουδέτερηθέση.
Αποτελέσματα: Από τους εξεταζόμενους 3 παρουσίασαν φυσιολογικά ευρήματα, 18 παρουσίασαν απεικονιστικά χαρακτηριστικά συνδρόμου του άνω θωρακικού στομίου, σε 2 αναδείχθηκε στένωση της αριστερής υποκλείδιας αρτηρίας, σε 1 στένωση της δεξιάς υποκλείδιας αρτηρίας και σε 2 πολλαπλές στενώσεις στα υποκλείδια αγγεία ενώ οι 11 παρουσίασαν θρόμβωση των φλεβικών αγγείων του άνω θωρακικού στομίου. Σε ένα βρέφος αναδείχθηκαν πολλαπλές στενώσεις και ανευρυσματικές διατάσεις στην αριστερή υποκλείδια και μασχαλιαία αρτηρία και σε έναν ασθενή ανευρυσματοειδής διάταση των κλάδων του αορτικού τόξου. Ένας ακόμη ασθενής παρουσίασε απόφραξη και ανευρυσματοειδή διάταση της δεξιάς μασχαλιαίας αρτηρίας.
Συμπέρασμα: Η μαγνητική αγγειογραφία είναι μια ασφαλής, μη παρεμβατική μέθοδος για τον έλεγχο των αγγειακών δομών του άνω θωρακικού στομίου.