Menu

Φάσμα υπερηχομορφολογίας της κάκωσης του όρχεως

Φάσμα υπερηχομορφολογίας της κάκωσης του όρχεως

Δ. Ραφαηλίδης, Δ. Κατσίμπα, Ι. Χάκκας, Σ. Μπουτσιούκης, Σ. Χριστόπουλος

Ακτινολογικό τμήμα Γ.Ν. Θεσσαλονίκης "Γ. Γεννηματάς"

Η υπερηχογραφία με τους υψίσυχνους γραμμικούς μεταλλάκτες αποτελεί τη μέθοδο εκλογής για τον έλεγχο της κάκωσης του όρχεως.
Κατά τη διάρκεια τριών ετών εξετάστηκαν με τη συμβατική στην κλίμακα του γκρίζου και την έγχρωμη Doppler υπερηχογραφία 14 ασθενείς (ηλικίας 4 έως 36 ετών) με κλειστή κάκωση του οσχέου. Το φάσμα των απεικονιστικών ευρημάτων περιλάμβανε τη θλάση, το αιμάτωμα, την αιματοκήλη, το κάταγμα και τη ρήξη του όρχεως. Σε μία περίπτωση απεικονίστηκε μόνο οίδημα του οσχέου, ενώ σε άλλη ενδοοσχεϊκό αιμάτωμα. Στους υπόλοιπους 12 ασθενείς απεικονίστηκε η βλάβη του όρχεως, και σε μία περίπτωση ήταν αμφοτερόπλευρη. Η βλάβη του οσχέου διακρίθηκε σε ενδοορχική, εξωορχική ή μικτή ενδο- και εξωορχική. Σε τέσσερις περιπτώσεις απεικονίστηκε ορχική ρήξη, σε πέντε ρωγμές ή "κατάγματα", σε δέκα αιματοκήλες, σε δέκα αιματώματα και σε μία περίπτωση απεικονίστηκε παρεγχυματική θλάση. Η συνύπαρξη κάκωσης της επιδιδυμίδας απεικονίστηκε σε μία περίπτωση.
Σε μία περίπτωση επανελέγχου μετά από ρήξη λόγω τροχαίου ατυχήματος απεικονίστηκε η σπάνια επιπλοκή της μετατόπισης του όρχεως.
Η υπερηχογραφία συμβάλλει με αξιοπιστία στη διάγνωση της ύπαρξης ορχικής κάκωσης. Απεικονίζεται ολόκληρο το φάσμα των ευρημάτων και γίνεται διάκριση των ήπιων βλαβών από τις σοβαρές ρήξεις, οι οποίες απαιτούν την άμεση επεμβατική αντιμετώπιση, με σκοπό τη διάσωση του όρχεως.

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK