Menu

Παρακάμψεις στεφανιαίων αρτηριών - απεικόνιση με πολυτομικό αξονικό τομογράφο 16-τομών

Παρακάμψεις στεφανιαίων αρτηριών - απεικόνιση με πολυτομικό αξονικό τομογράφο 16-τομών

Δ.Ν. Έξαρχος [1], Α.Δ. Μπαλτούκα [1], Π. Δεδεηλίας [2], Μ. Αργυρίου [2] ,Δ. Χονδρός [1]

[1] Τμήμα Αξονικού-Μαγνητικού Τομογράφου
[2] Καρδιοχειρουργική Κλινική
Γ.Ν.Α. " Ο Ευαγγελισμός"

Τμήμα της εργασίας παρουσιάστηκε ως προφορική ανακοίνωση στο 54th International Congress of the European Society for Cardiovascular Surgery, Athens, Greece, May 19-22, 2005 : Abstracts/Interactive Cardiovascular and Thoracic Surgery, pgS22,C7.5 και στο 15ο Διαπανεπιστημιακό Συνέδριο Ακτινολογίας, Αθήνα, 11-13 Νοεμβρίου 2005, Τόμος περιλήψεων εργασιών Α64, σελ67.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Σκοπός: Η απεικόνιση στεφανιαίων παρακαμπτήριων μοσχευμάτων, η αξιολόγηση της βατότητας τους καθώς και των δυνατοτήτων και περιορισμών της πολυτομικής αξονικής τομογραφίας 16-τομών.
Υλικό-Μέθοδος: Μελετήθηκαν αναδρομικά 25 ασθενείς (21 άνδρες, 4 γυναίκες) σε διάστημα 9 μηνών. Όλοι οι ασθενείς είχαν υποβληθεί σε στεφανιαία παράκαμψη (διάστημα από την επέμβαση 3 μήνες έως 7 χρόνια). Δύο ασθενείς εξετάσθηκαν σε επείγουσα βάση για οπισθοστερνικό άλγος και τα μοσχεύματα εκτιμήθηκαν ταυτόχρονα με τον υπόλοιπο θώρακα. Ο αριθμός των μοσχευμάτων κυμαινόταν από 1 έως 3. Αξιολογήθηκαν συνολικά 62 μοσχεύματα. Όλες οι εξετάσεις έγιναν σε πολυτομικό αξονικό τομογράφο 16-τομών, Toshiba, Aquilion. Η επεξεργασία των εικόνων και οι πολυεπίπεδες ανασυνθέσεις έγιναν σε σταθμό εργασίας Vitrea. Οι καρδιακοί ρυθμοί των ασθενών κυμαίνονταν μεταξύ 62-95 σφύξεις/λεπτό. Χορηγήθηκαν 120ml σκιαγραφικού μέσω 18g φλεβοκαθετήρος στο αντιβράχιο με εγχυτή μονού αυλού. Ο ρυθμός έγχυσης ήταν μεταξύ 3.5-3.8ml/sec και ο χρόνος καθυστέρησης καθορίστηκε από το αυτόματο σύστημα Sure Start με ουδό τα 130ΗU. Για κάθε ασθενή και μόσχευμα έγιναν πολυεπίπεδες ανασυνθέσεις και μελετήθηκαν οι εικόνες με την μεγαλύτερη ευκρίνεια και τις λιγότερες κινητικές ψευδενδείξεις (artifacts). Τα μοσχεύματα χωρίστηκαν σε τρία τμήματα και αξιολογήθηκαν σε κλίμακα τριών βαθμών.
Αποτελέσματα: Από τα 62 μοσχεύματα, τα 51 αξιολογήθηκαν ως βατά και τα 11 ως θρομβωμένα, 35 αρτηριακά και 27 φλεβικά μοσχεύματα απεικονίστηκαν αντίστοιχα. Από τα θρομβωμένα μοσχεύματα τα 10 ήταν φλεβικά. Απεικονίστηκε επίσης και ένα θρομβωμένο αρτηριακό μόσχευμα. Σε τρεις περιπτώσεις αρτηριακών μοσχευμάτων οι περιφερικές αναστομώσεις δεν απεικονίστηκαν επαρκώς. Η αξιολόγηση των φλεβικών μοσχευμάτων ήταν ευχερέστερη λόγω της μεγαλύτερης διαμέτρου τους και της απουσίας clips. Εννέα αποτελέσματά μας συγκρίθηκαν με τα ευρήματα της κλασσικής στεφανιογραφίας και δύο επιβεβαιώθηκαν χειρουργικά.
Συμπεράσματα: Η πολυτομική αξονική τομογραφία 16-τομών είναι μια ταχεία και μη επεμβατική απεικονιστική μέθοδος αξιολόγησης παρακαμπτήριων μοσχευμάτων των στεφανιαίων αρτηριών. Καθημερινά γίνεται περισσότερο αποδεκτή ως εναλλακτική μέθοδος της κλασσικής στεφανιογραφίας,την gold standard μέθοδο.

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK