Κολλοειδής κύστη εγκεφάλου. Διερεύνηση με την Υπολογιστική και την Μαγνητική Τομογραφία: μελέτη 12 περιστατικών
Κολλοειδής κύστη εγκεφάλου. Διερεύνηση με την Υπολογιστική και την Μαγνητική Τομογραφία : μελέτη 12 περιστατικών
Χ. Ταρενίδου, Δ. Κωνσταντίνου, Ν. Βαχτσεβάνος, Φ. Τζίκος, Μ. Εμμανουηλίδου, Σ. Χονδροματίδου, Φ. Γκουτσαρίδου, Ι. Τσιτουρίδης
Τμήμα Νευροακτινολογίας, Γ. Ν. Παπαγεωργίου, Θεσ/νίκη
Περίληψη
Η κολλοειδής κύστη του εγκεφάλου είναι μια σπάνια, συγγενής, καλοήθης εξεργασία με τυπική θέση εντόπισης το πρόσθιο τμήμα της οροφής της 3ης κοιλίας. Η υπολογιστική (ΥΤ) και η μαγνητική Τομογραφία (ΜΤ) αποτελούν τις σύγχρονες απεικονιστικές μεθόδους για την ανάδειξη της θέσης και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της παθολογικής αυτής οντότητας. Σκοπός της μελέτης μας είναι η καταγραφή των απεικονιστικών ευρημάτων της κολλοειδούς κύστης του εγκεφάλου με την ΥΤ και την ΜΤ.
Μελετήσαμε τις εξετάσεις υπολογιστικής και μαγνητικής τομογραφίας 12 ασθενών με κολλοειδή κύστη εγκεφάλου (7 άνδρες και 5 γυναίκες). Στις εξετάσεις με την ΥΤ προ της ενδοφλέβιας χορήγησης σκιαγραφικού μέσου, σε 9 ασθενείς η βλάβη αναδείχθηκε υπέρπυκνη, σε 2 ισόπυκνη και σε 1 υπόπυκνη σε σχέση με το εγκεφαλικό παρέγχυμα. Μετά την ενδοφλέβια χορήγηση σκιαγραφικού μέσου παρατηρήθηκε ήπιος περιφερικός εμπλουτισμός σε 3 ασθενείς. Στις εξετάσεις με την ΜΤ η βλάβη απεικονίσθηκε στην T1WI ακολουθία με υψηλής έντασης σήμα σε 10 ασθενείς, με ίσης έντασης σήμα σε 1 και με χαμηλής έντασης σήμα επίσης σε 1 ασθενή. Στην T2WI ακολουθία απεικονίσθηκε με χαμηλό σήμα σε 9 ασθενείς, με ίσης έντασης σήμα σε 2 και με υψηλής έντασης σήμα σε 1 ασθενή. Μετά την ενδοφλέβια χορήγηση παραμαγνητικής ουσίας παρατηρήθηκε ήπιος περιφερικός εμπλουτισμός της βλάβης σε 3 ασθενείς. Σε 10 περιπτώσεις η βλάβη εντοπίζονταν στο ύψος των μεσοκοιλιακών τρημάτων του Monro, σε μία στην αμφιμηνοειδή δεξαμενή και σε μία στην υπερεφιππιακή δεξαμενή. Συνοδός υδροκεφαλία αναδείχθηκε σε 7 ασθενείς, ενώ το μέγεθος της κολλοειδούς κύστης κυμαινόταν από 8-21mm.
Συμπερασματικά πιστεύουμε ότι τόσο η υπολογιστική όσο και η μαγνητική τομογραφία αποτελούν αξιόπιστες απεικονιστικές μεθόδους για την διερεύνηση και την διάγνωση της κολλοειδούς κύστης του εγκεφάλου.