×

Προειδοποίσηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 44
Menu

Νόσος του Crohn: διερεύνηση με την ελικοειδή υπολογιστική τομογραφία

Νόσος του Crohn: διερεύνηση με την ελικοειδή υπολογιστική τομογραφία

Ι. Τσιτουρίδης, Α. Μοριχοβίτου, Σ. Στρατηλάτη

Ακτινολογικό Εργαστήριο Γενικού Νοσοκομείου "Παπαγεωργίου", Θεσσαλονίκη.

Σκοπός: Σκοπός της εργασίας μας αυτής είναι να σας παρουσιάσουμε τα προβλήματα διάγνωσης και τα απεικονιστικά ευρήματα 16 ασθενών με νόσο του Crohn, οι οποίοι διερευνήθηκαν με την ελικοειδή αξονική τομογραφία.
Υλικό και μέθοδος: Οι ασθενείς όλοι εξετάσθηκαν σε ελικοειδή αξονικό τομογράφο Picker 5000 PQ και πάρθηκαν εγκάρσιες τομές πριν και μετά την ενδοφλέβια χορήγηση σκιαστικού μέσου. Στη συνέχεια εκεί που ήταν απαραίτητο γίνονται ανασύνθεση των τομών με την τεχνική MPR.
Αποτελέσματα: Από τους 16 ασθενείς, διαπιστώσαμε πάχυνση του τοιχώματος σε τμήμα εντέρου σε όλους τους ασθενείς, παρουσία συριγγίων σε 4 ασθενείς από τους οποίους σε 2 και απόστημα, ενώ ρύπανση του λίπους βρήκαμε σχεδόν σε όλους τους ασθενείς (14). Οι δύο ασθενείς στους οποίους δε βρήκαμε ρύπανση του λίπους ήταν ασθενείς αδύνατοι. Διάταση - συμφόρηση των αγγειακών στελεχών του μεσεντερίου κοντά στο πάσχων τμήμα βρήκαμε σε 11 ασθενείς. Λεμφαδενοπάθεια βρήκαμε σε επιχώριους λεμφαδένες σε 5 ασθενείς και σε λεμφαδένες του μεσεντερίου μόνο σε έναν ασθενή.
Συμπέρασμα: Η ελικοειδής αξονική τομογραφία όταν γίνεται με καλή τεχνική, αναδεικνύει σε μεγάλο βαθμό τις αλλοιώσεις της νόσου Crohn που αφορούν κυρίως τον περιτοιχωματικό ιστό και σε αρκετά μεγάλο βαθμό τις αλλοιώσεις του τοιχώματος.

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK