Menu

Ιπποκάμπειος σκλήρυνση: Μελέτη με το μαγνητικό συντονισμό

ΝΕΥΡΟΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑ

Ιπποκάμπειος σκλήρυνση: Μελέτη με το μαγνητικό συντονισμό

Ι. Τσιτουρίδης, Σ. Χονδροματίδου, Μ. Εμμανουηλίδου, Π. Παπαποστόλου

Τμήμα Νευροακτινολογίας, Ακτινολογικού Εργαστηρίου Γεν. Περιφ. Νοσ. Παπαγεωργίου, Θεσ/νίκης

Σκοπός: Ο σκοπός της εργασίας αυτής είναι η μελέτη της ιπποκάμπειας σκλήρυνσης και η σχέση της με την επιληψία.
Υλικό και Μέθοδος: Στη μελέτη αυτή γίνεται ανάλυση των ευρημάτων της ιπποκάμπειας σκλήρυνσης και συσχέτιση με την επιληψία. Εξετάσαμε με τομογράφο 1 T Siemens expert plus 46 ασθενείς, στους οποίους βρήκαμε απεικονιστικά ιπποκάμπειο σκλήρυνση. Οι ασθενείς επίσης που είχαν επιληψία εκτός από την κλινική εκτίμηση, έκαναν και εξωτερικό ηλεκτροεγκεφαλογράφημα. Από τους ασθενείς αυτούς μόνο 9 είχαν επιληψία και από αυτούς, μόνο 4 είχαν επιληψία συμβατή με την ιπποκάμπειο σκλήρυνση.
Αποτελέσματα: Από 46 ασθενείς με ιπποκάμπειο σκλήρυνση βρήκαμε ατροφική διαμόρφωση σε όλους, ατροφία της παραϊπποκάμπειου έλικας σε 10 ασθενείς, διάταση του σύστοιχου κροταφικού κέρατος σε 42 ασθενείς και εξαφάνιση των δακτυλιοειδών επαρμάτων της κεφαλής του ιππόκαμπου σε 30 ασθενείς.
Συμπέρασμα: Ο μαγνητικός συντονισμός σε συνδυασμό με το ηλεκτροεγκεφαλογράφημα μπορούν να χαρακτηρίσουν το σχετικά συχνό εύρημα των αλλοιώσεων του ιππόκαμπου ως επιληπτογόνου εστίας στους ασθενείς με επιληψία.

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK