Menu

Προσβολή του ήπατος και του σπληνό στη νόσο από αμυχές γάτας: Υπερηχοτομογραφικά ευρήματα

ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ

Προσβολή του ήπατος και του σπληνός στη νόσο από αμυχές γάτας: Υπερηχοτομογραφικά ευρήματα

Α. Μπακαντάκη[1], Ο. Παπακωνσταντίνου[1], Π. Πασπαλάκη[2], Ν. Χαρουλάκης[1], Ε. Μιχαηλίδου[2], Ε. Χρυσού[1], Π. Πρασόπουλος[1], Ν. Γκουρτσογιάννης[1]

[1]Ακτινολογικό Τμήμα
[2]Παιδιατρική Κλινική, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, Πανεπιστήμιο Κρήτης

Σκοπός: Η νόσος από αμυχές γάτας είναι μια ήπια αυτοϊώμενη νόσος των παιδιών και των νέων ενηλίκων που συνήθως εκδηλώνεται ως επιχώρια λεμφαδενοπάθεια. Η προσβολή του ήπατος και του σπληνός με τη μορφή κοκκιωμάτων είναι πιθανά συχνότερη από ότι διαγιγνώσκεται. Περιγράφουμε τα υπερηχοτομογραφικά ευρήματα της άνω κοιλίας σε τέσσερις ασθενείς ηλικίας 6-13 ετών με νόσο από αμυχές γάτας και προσβολή του ήπατος και του σπληνός.
Υλικό και Μέθοδος: Στη μελέτη περιλαμβάνονται τέσσερις ασθενείς ηλικίας 6-13 ετών, με τελική διάγνωση νόσο από αμυχές γάτας (με βάση τον ειδικό ορολογικό έλεγχο). Οι ασθενείς είχαν υποβληθεί σε υπερηχοτομογραφικό έλεγχο άνω κοιλίας στα πλαίσια διερεύνησης ενός παρατεινόμενου εμπύρετου με ή χωρίς διάχυτο κοιλιακό άλγος και περιφερική λεμφαδενοπάθεια. Ο έλεγχος επαναλήφθηκε ανά μήνα μέχρι την πλήρη αποκατάσταση των υπερηχογραφικών ευρημάτων.
Αποτελέσματα: Στο υπερηχογράφημα αναδείχτηκαν μικρές, διάσπαρτες, υπόηχες εστίες στον σπλήνα σε όλους τους ασθενείς, και στο ήπαρ σε δύο ασθενείς. Αύξηση του μεγέθους του σπλήνα και του ήπατος σημειώθηκε σε τρεις ασθενείς. Οι αλλοιώσεις ελαττώθηκαν προοδευτικά σε αριθμό και σε μέγεθος σε διαδοχικά υπερηχογραφήματα και εξαφανίστηκαν σε διάστημα 2-8 μηνών.
Συμπέρασμα: Η νόσος από αμυχές γάτας είναι πολύ πιθανό διαφοροδιαγνωστικό ενδεχόμενο σε παιδιά με συστηματικά συμπτώματα, διάσπαρτες υπόηχες εστίες στο ήπαρ και τον σπλήνα και ιστορικό επαφής με γάτα.

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK