×

Προειδοποίσηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 44
Menu

Ο διαδερμικός ενδοαρτηριακός εμβολισμός των ινομυωμάτων της μήτρας: Μία ανασκόπηση

Ο διαδερμικός ενδοαρτηριακός εμβολισμός των ινομυωμάτων της μήτρας: Μία ανασκόπηση

A. Xατζηδάκης [1], J. Reidy [2]

[1] Εργαστήριο Ιατρικής Απεικόνισης, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου Κρήτης
[2] Department of Radiology, Νοσοκομείο Guy's, London

Τα ινομυώματα της μήτρας είναι καλοήθη νεοπλάσματα που είναι πολύ συχνά στις γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία και τα οποία μπορεί να εμφανιστούν μονήρη ή πολλαπλά και να μείνουν ασυμπτωματικά. Όταν όμως γίνουν συμπτωματικά, χρήζουν αντιμετώπισης, συντηρητικά ή χειρουργικά. Η χειρουργική εκτομή περιλαμβάνει την ολική υστερεκτομή ή, σε περίπτωση υποβλεννογόνιων όγκων, την υστεροσκοπική εκτομή. Άλλες εναλλακτικές μέθοδοι θεραπείας των ινομυωμάτων της μήτρας είναι η ινομυωματεκτομή (myomectomy), η ινομυωματόλυση (myolysis), η παρεγχυματική θερμοθεραπεία (interstitial thermotherapy) και η φαρμακευτική ορμονοθεραπεία, με τη χορήγηση αγωνιστών της εκλυτικής ορμόνης της υπόφυσης (GnRH agonists).
Ο ενδαρτηριακός εμβολισμός χρησιμοποιείται τα τελευταία 20 χρόνια ως μία αποτελεσματική μέθοδος άμεσης θεραπείας της οξείας γυναικολογικής αιμορραγίας. Η τεχνική επεκτάθηκε τα τελευταία χρόνια στην θεραπεία ινομυωμάτων. Στην παρούσα εργασία θα γίνει αναλυτική αναφορά στη μέθοδο αυτή και ιδιαίτερα στις ενδείξεις και αντενδείξεις, την προεπεμβατική εκτίμηση, την τεχνική και τις επιπλοκές.

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK