×

Προειδοποίσηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 44
Menu

Υπερηχοτομογραφική εκτίμηση της οξείας αλιθιασικής χολοκυστιτίδας σε ασθενείς της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας

Υπερηχοτομογραφική εκτίμηση της οξείας αλιθιασικής χολοκυστιτίδας σε ασθενείς της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας

Τ. Γερούκης [1], Θ. Γιαννόπουλος [1], Μ. Σιδηροπούλου [1], Μ. Μπιτζάνη [2], Β. Ναλμπάντη [2], Α. Παπαχιλλέα [1], Β. Καλπακίδης [1], Π. Παλλάδας [1]

[1] Ακτινολογικό Εργαστήριο,
[2] Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Γ.Π.Ν. "Γ.Παπανικολάου", Θεσσαλονίκη

Η οξεία αλιθιασική χολοκυστίτιδα (ΟΑΧ), που αποτελεί το 90% όλων των περιστατικών οξείας χολοκυστίτιδας στη Μονάδα Εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), αποτελεί μία δυνητικά θανατηφόρα επιπλοκή σε ασθενείς της ΜΕΘ. Ο σκοπός της μελέτης αυτής, είναι να τεκμηριωθεί η αξία μειζόνων υπερηχοτομογραφικών κριτηρίων για τη διάγνωση της ΟΑΧ, σε ασθενείς της ΜΕΘ.
33 ασθενείς της ΜΕΘ, οι οποίοι παρουσίασαν υψηλή κλινικοεργαστηριακή υποψία ΟΑΧ τον τελευταίο χρόνο, υπεβλήθησαν σε διαδοχικές υπερηχοτομογραφικές εξετάσεις, με κεφαλή των 3,5MHz. Τα μείζονα υπερηχοτομογραφικά κριτήρια, τα οποία τέθηκαν για ΟΑΧ ήταν: πάχυνση του τοιχώματος της χοληδόχου κύστης, διάταση της χοληδόχου κύστης (ύδρωπας), καθώς και η παρουσία χολικής λάσπης. Εκτιμήθηκε επίσης η παρουσία περιχολοκυστικής συλλογής και η στιβάδωση του τοιχώματος της χοληδόχου κύστης.
Διάταση της χοληδόχου κύστης παρατηρήθηκε σε 10 ασθενείς, πάχυνση τοιχώματος σε 19 και χολική λάσπη σε 25.
Μείζονα κριτήρια άνω του ενός ανευρέθησαν σε 19 ασθενείς, άνω των 2 σε 14, ενώ 5 ασθενείς παρουσίαζαν και τα 3 μείζονα υπερηχοτομογραφικά κριτήρια ταυτόχρονα.
19 ασθενείς αντιμετωπίστηκαν χειρουργικά ή επεμβατικά, ενώ οι υπόλοιποι 11 αντιμετωπίστηκαν συντηρητικά, με κλινική βελτίωση.
Η εφαρμογή υπερηχοτομογραφικών κριτηρίων αυξάνει την ειδικότητα διάγνωσης ΟΑΧ σε ασθενείς της ΜΕΘ και επιτρέπει την έναρξη άμεσης αντιμετώπισης επί υποψίας ΟΑΧ.

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK