Menu

Μελέτη επέκτασης των κακοήθων νεοπλασμάτων της ρινός και των παραρρινίων κόλπων προς τους οφθαλμικούς κόγχους

Μελέτη επέκτασης των κακοήθων νεοπλασμάτων της ρινός και των παραρρινίων κόλπων προς τους οφθαλμικούς κόγχους

Μ. Στασινοπούλου (1), Αικ. Ταβερναράκη (1), Ε. Τσώκου (1), Ε. Ανδριώτης (1), Κ. Δεληβελιώτης (1), Α. Ραπίδης (2), Α. Ταβερναράκη (1)

Α.Ο.Ν.Α "Ο ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ"
(1) Τμήμα Αξονικού Τομογράφου
(2) Γναθοχειρουργική Κλινική

Περίληψη
Σκοπός Τα κακοήθη νεοπλάσματα του οφθαλμικού κόγχου είναι σχετικά σπάνια. Η εξόρυξη του οφθαλμού και του περιεχομένου του οφθαλμικού κόγχου, ιδιαίτερα όταν υπάρχει όραση στο σύστοιχο οφθαλμό, αποτελεί ακρωτηριαστική επέμβαση, η απόφαση της οποίας είναι εξαιρετικά δυσχερής. Υλικό και μέθοδος Κατά τα έτη 1995-2004, μελετήσαμε αναδρομικά 130 ασθενείς με κακοήθεις όγκους του άνω και μέσου τριτημορίου του προσώπου, οι οποίοι διαγνώσθηκαν και αντιμετωπίστηκαν χειρουργικά στο νοσοκομείο μας. Από αυτούς σε 18 (ποσοστό 14%) η χειρουργική αφαίρεση του όγκου περιελάμβανε την εξόρυξη του περιεχομένου του σύστοιχου οφθαλμού. Η επινέμηση του οφθαλμικού κόγχου προήρχετο από το ιγμόρειο άντρο σε 12 ασθενείς, τις ηθμοειδείς κυψέλες σε 5 και τη βάση του κρανίου σε 1 ασθενή. Σε όλους τους ασθενείς η διάγνωση της επέκτασης ετέθη μετά από ακτινολογικό έλεγχο με αξονική και μαγνητική τομογραφία. Τα απεικονιστικά ευρήματα ήταν τα εξής: 1. εξεργασία εκ μαλακού ιστού 2. H οστεόλυση του εδάφους του κόγχου 3. H διήθηση των οφθαλμοκινητικών μυών 4. H διάβρωση του έσω τοιχώματος του κόγχου και 5. H κατάληψη του σφηνοειδούς κόλπου. Αποτελέσματα Σε όλους τους ασθενείς η χειρουργική επέμβαση διενεργήθη με en block αφαίρεση του περιεχομένου του οφθαλμικού κόγχου χωρίς την διεγχειρητική προσπάθεια αποφυγής της εξόρυξης. Ιστολογική επιβεβαίωση της επέκτασης της νόσου εντός του οφθαλμικού κόγχου υπήρξε σε όλους τους ασθενείς. Η αποκατάσταση των ελλειμμάτων έγινε με τη χρήση τοπικών κρημνών. Συμπέρασμα Η οστεόλυση του εδάφους και του έσω τοιχώματος του οφθαλμικού κόγχου κατά την διαδρομή ενός κακοήθους νεοπλάσματος των παραρρινίων αποτελούν πρώιμο παθογνωμονικό σημείο επέκτασης της νόσου εντός του οφθαλμικού κόγχου.

This website uses cookies to manage authentication, navigation, and other functions. Accessing our website, you agree that we can use these types of cookies.

OK