Menu

Οξύ ημιόσχεο τραυματικής αιτιολογίας και μη τραυματικής αιτιολογίας. Διερεύνηση με την απλή και έγχρωμη υπερηχοτομογραφία.

Οξύ ημιόσχεο τραυματικής αιτιολογίας και μη τραυματικής αιτιολογίας. Διερεύνηση με την απλή και έγχρωμη υπερηχοτομογραφία.

Δ. Κωνσταντίνου, Μ. Αρβανίτη, Σ. Παπαϊωάννου, Ι. Δαυίδης, Ν. Κοτζιαμάνη, Β.Κυριάκου, Χ. Δαμιανίδης, Ι. Τσιτουρίδης

Ακτινολογικό εργαστήριο, Γ.Ν. Παπαγεωργίου, Θεσσαλονίκη

Περίληψη
Το οξύ ημιόσχεο αποτελεί μια από τις σημαντικότερες επείγουσες καταστάσεις που αφορούν στον αντρικό πληθυσμό. Η αιτιολογία του επώδυνου οσχέου ποικίλει σημαντικά και τα συχνότερα αίτια περιλαμβάνουν τη συστροφή του όρχεος, τη φλεγμονή και το τραύμα. Η υπερηχοτομογραφία είναι η μέθοδος εκλογής και η ικανότητά της στη διάγνωση της παθογένεσης του επώδυνου οσχέου είναι πολύ μεγάλη. Η καλή γνώση των φυσιολογικών και παθολογικών υπερηχογραφικών ευρημάτων στον όρχι, καθώς και η τεχνικά άρτια εξέταση είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για τη σωστή και ακριβή διάγνωση. Οι υψηλής συχνότητας ηχοβολείς και η έγχρωμη Doppler υπερηχογραφική απεικόνιση παρέχουν σημαντική πληροφόρηση και συμβάλουν στη γρήγορη και άμεση διάγνωση, καθώς αυτή πολλές φορές είναι απαραίτητη για τη βιωσιμότητα του όρχεος.

This website uses cookies to manage authentication, navigation, and other functions. Accessing our website, you agree that we can use these types of cookies.

OK