Menu

Η απεικόνιση με ΥΤ θώρακος της πνευμονικής νόσου επί κολλαγονώσεων

Η απεικόνιση με ΥΤ θώρακος της πνευμονικής νόσου επί κολλαγονώσεων

Π. Tσαγκούλη, Ι. Τσαγγαρίδου, Α. Μπουγά, Ε. Σωτηροπούλου, Μ. Σεφέρος, Λ. Θάνος

Γενικό Περιφερειακό Νοσοκομείο Θώρακος Αθηνών " Η ΣΩΤΗΡΙΑ "
Τμήμα Ιατρικής Απεικόνισης και Επεμβατικής Ακτινολογίας

Περίληψη
Σκοπός: Η καταγραφή και ανάλυση των χαρακτηριστικών απεικονιστικών ευρημάτων στην υπολογιστική τομογραφία θώρακος (Υ.Τ) στις περιπτώσεις προσβολής των πνευμόνων σε ασθενείς με νόσο του κολλαγόνου.
Υλικό - Μέθοδος:
Μελετήθηκαν αναδρομικά 36 ασθενείς ( 25 γυναίκες και 11 άνδρες) με επιβεβαιωμένο κολλαγονικό νόσημα που είχαν νοσηλευτεί στο νοσοκομείο μας. Σε όλους τους ασθενείς πραγματοποιήθηκε στο τμήμα μας, Υ.Τ θώρακος ελικοειδούς σάρωσης 2 τομών και πάχους τομής 5mm και συμπληρωματικός έλεγχος με HRCT (τομές πάχους 1mm κάθε 10mm) ενώ σε 9 εξ αυτών διενεργήθηκε επιπλέον έλεγχος σε εκπνευστική φάση. Από τους ασθενείς οι 12 έπασχαν από συστηματικό ερυθηματώδη λύκο (ΣΕΛ 33,3%), οι 18 από ρευματοειδή αρθρίτιδα (ΡΑ 50%), οι 3 από σ. Sjogren (8,3%) και οι 3 από σκληρόδερμα ( 8,3%).
Αποτελέσματα: Τα κύρια ευρήματα ήσαν:
- Διηθήματα θολής υάλου (26,2%-70%)
- Εικόνα μελικηρήθρας (40%-66,6%)
- Βρογχιεκτασίες εξ έλξεως (40%-75%)
- Αποφρακτική βρογχιολίτιδα (10%-56,25%)
Αξιολογήθηκαν επίσης και τα επιμέρους ευρήματα: υπεζωκοτική συλλογή, διόγκωση μεσοθωρακικών λεμφαδένων ,περικαρδιακή συλλογή, παγίδευση αέρα.
Συμπέρασμα:
Όλες οι κολλαγονώσεις προσβάλλουν το αναπνευστικό σύστημα, χωρίς όμως τα απεικονιστικά ευρήματα να είναι ειδικά της πρωτοπαθούς νόσου. Κοινό εύρημα αποτελεί η δευτεροπαθής διάμεση ίνωση.

This website uses cookies to manage authentication, navigation, and other functions. Accessing our website, you agree that we can use these types of cookies.

OK