Menu

Ηλεκτρονική μάθηση (e-learning). Μία συνοπτική θεώρηση για επαγγελματίες υγείας

Ηλεκτρονική μάθηση (e-learning). Μία συνοπτική θεώρηση για επαγγελματίες υγείας

Α.Ν. Χαλαζωνίτης (1), Δ. Κουμαριανός (2)

(1) Ακτινολογικό Εργαστήριο Γ.Ν.Α. "Ιπποκράτειο"
(2) Ακτινολογικό Εργαστήριο Γ.Ν.Α. "Ελπίς"

Περίληψη
Η έννοια της ηλεκτρονικής μάθησης (e-learning) είναι αρκετά γενική και περικλείει οποιαδήποτε μορφή εκπαίδευσης από απόσταση, που ως πλατφόρμα χρησιμοποιεί τους πόρους του διαδικτύου (internet), ή γενικότερα τις δυνατότητες των ηλεκτρονικών υπολογιστών.
Τα τελευταία χρόνια η δημοτικότητα της εκπαίδευσης από απόσταση έχει αυξηθεί σημαντικά σε σχέση με το παρελθόν. Το γεγονός αυτό οφείλεται στην ελάττωση των δαπανών αγοράς υλικού και λογισμικού, στην διαρκώς αυξανόμενη χρήση των υπολογιστών, στην διάδοση χρήσης του διαδικτύου, και στις προόδους της τεχνολογίας. Επίσης οφείλεται στις κάθε είδους πιέσεις να εξοικονομηθεί διδακτικός χρόνος και τέλος στην πεποίθηση μεταξύ των εκπαιδευτών ότι η εκπαίδευση με τη βοήθεια ηλεκτρονικού υπολογιστή είναι τόσο καλή, εάν όχι και καλύτερη, όσο τα παραδοσιακότερα διδακτικά σχήματα. Η εκπαίδευση αυτού του τύπου υποστηρίζει την διαδικασία μάθησης με την ενσωμάτωση εικόνων, διαγραμμάτων, σχημάτων, βίντεο, ήχου, της αλληλεπίδρασης μεταξύ διαδασκόντων και διδασκόμενων, του ελέγχου, και της προσομοιωμένης εμπειρίας. Είναι γεγονός ότι η εκπαίδευση με τη βοήθεια ηλεκτρονικού υπολογιστή τελικά αποτελεί ένα επιτυχές εκπαιδευτικό εργαλείο, περιλαμβάνοντας το σπουδαστή ως ενεργό συμμετέχοντα στη διαδικασία της μάθησης.
Οι αναπτυγμένες και ολοκληρωμένες μαθησιακές ενότητες (learning modules) διαφορετικών σε περιεχόμενο εκπαιδευτικών μοντέλων, θα μπορούσαν να έχουν μια πολύ ευρύτερη χρήση στη συνεχιζόμενη δια βίου εκπαίδευση νέων ιατρών, καθώς και να χρησιμοποιηθούν για μικρά εκπαιδευτικά προγράμματα επανάληψης γνώσεων των μεγαλύτερων σε ηλικία ιατρών. Παράλληλα οι μαθησιακές ενότητες θα μπορούσαν να ενταχθούν σε προπτυχιακά ή μεταπτυχιακά προγράμματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK