Menu

Κατευθυνόμενες υπό υπερηχοτομογραφία παρακεντήσεις θυρεοειδούς δια λεπτής βελόνης. Προτεινόμενο πρωτόκολλο τεχνικής.

Κατευθυνόμενες υπό υπερηχοτομογραφία παρακεντήσεις θυρεοειδούς δια λεπτής βελόνης.
Προτεινόμενο πρωτόκολλο τεχνικής.

Α. Χαλαζωνίτης [1], Ι. Τζοβάρα [2], Α. Mελά [3]

[1] Ακτινολογικό Εργαστήριο, ΓΠΝ Αθηνών "Ιπποκράτειο"
[2] Ακτινολογικό Εργαστήριο, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων
[3] Κυτταρολογικό Τμήμα, Νοσηλευτικό Ίδρυμα Μετοχικού Ταμείου Στρατού

Η καθοδηγημένη υπό υπερηχοτομογραφία παρακέντηση δια λεπτής βελόνης θυρεοειδούς αδένος χρησιμοποιείται ευρέως σήμερα την περίοδο ως συνδυασμένη τεχνική, η οποία επιτρέπει την ακριβή ανίχνευση, εντόπιση και λήψη υλικού για κυτταρολογικές εξετάσεις μη ψηλαφητών όζων του αδένα. Εκτελείται εύκολα και γρήγορα, με χαμηλό κόστος, ενώ μειώνει αποτελεσματικά τον αριθμό των περιττών χειρουργικών εκτομών του θυρεοειδούς.
Ο στόχος αυτού του άρθρου είναι να προταθεί ένα απλό και αποτελεσματικό πρωτόκολλο, που εφαρμόζεται εύκολα από τους ιατρούς με μικρή εμπειρία στη διαγνωστική υπερηχοτομογραφία καθώς και εκείνους με μικρή εμπειρία στην εκτέλεση των κατευθυνόμενων παρακεντήσεων.
Το πρωτόκολλό μας είναι βασισμένο σε περισσότερες από 350 παρακεντήσεις θυρεοειδή δια λεπτής βελόνης κατευθυνόμενες δια υπερηχοτομογραφίας που πραγματοποιήθηκαν στο ίδρυμά μας κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο ετών. Περιλαμβάνει οδηγίες που συνοδεύονται από εικόνες της προετοιμασίας των ασθενών, της επιλογής βελονών, της δειγματοληψίας και της τεχνικής επίστρωσης και προετοιμασίας των αντικειμενοφόρων πλακών. Γίνεται επίσης συνοπτική αναφορά στις πιθανές επιπλοκές που μπορούν να συμβούν κατά τη διάρκεια της τεχνικής καθώς και στα πιθανά σφάλματα που μπορούν να προκύψουν.Θυρεοειδής αδένας, κατευθυνόμενη υπό υπερηχοτομογραφία παρακέντηση δια λεπτής βελόνης

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK