Menu

Η εφαρμογή του διακογχικού Doppler υπερηχογραφήματος στην επιβεβαίωση του εγκεφαλικού θανάτου

Η εφαρμογή του διακογχικού Doppler υπερηχογραφήματος στην επιβεβαίωση του εγκεφαλικού θανάτου

Θ. Σολδάτος [1], Γ. Καρύδας [2], Δ. Καρακίτσος [3], Μ. Τσουρούλας [1], Κ. Χατζημιχαήλ [4], Μ. Παπαθανασίου [4], Α. Γουλιάμος [5], Α. Καραμπίνης [3], Χ. Δρόσος [1]

[1] Κέντρο Ακτινοδιαγνωστικών Απεικονίσεων,
[2] Τμήμα Επεμβατικής Ακτινολογίας και
[
3] Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Γ.Ν.Α. "Γ. Γεννηματάς"
[4] Β' Εργαστήριο Ακτινολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Π.Γ.Ν.Α. "Αττικό"
[5] Α' Εργαστήριο Ακτινολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Π.Ν.Γ.Α. "Αρεταίειο"


Περίληψη
Στον εγκεφαλικό θάνατο (ΕΘ) τo διακρανιακό Doppler υπερηχογράφημα (ΔΚY) παρέχει αξιόπιστη επιβεβαίωση της διακοπής της εγκεφαλικής κυκλοφορίας (ΔΕΚ), ωστόσο η μέθοδος δεν είναι εφαρμόσιμη σε ασθενείς με αμφοτερόπλευρη απουσία κροταφικού ακουστικού παραθύρου. Προσθέσαμε το διακογχικό Doppler υπερηχογράφημα (ΔΧΥ) των έσω καρωτίδων στο πρωτόκολλο διάγνωσης ΕΘ με ΔΚΥ, και συγκρίναμε τα ευρήματα της νέας μεθόδου με την αγγειογραφία εγκεφάλου. Εξήντα οχτώ ασθενείς με κλινική διάγνωση ΕΘ υποβλήθηκαν σε αγγειογραφία τεσσάρων αγγείων, ΔΚΥ της βασικής αρτηρίας και των μέσων εγκεφαλικών αρτηριών, καθώς και σε ΔΧΥ των έσω καρωτίδων. Τόσο η αγγειογραφία όσο και το ΔΚΥ επιβεβαίωσαν τη ΔΕΚ σε όλους τους ασθενείς (k=1). Σε 9 περιπτώσεις με αμφοτερόπλευρη απουσία ακουστικού παραθύρου η εξέταση της πρόσθιας εγκεφαλικής κυκλοφορίας επιτεύχθηκε με ΔΧΥ των έσω καρωτίδων. Η προσθήκη του ΔΧΥ κατέστησε δυνατή την ανίχνευση της ΔΕΚ σε 15.2% περισσότερους ασθενείς σε σχέση με το συμβατικό ΔΚΥ βελτιώνοντας την απoτελεσματικότητα του τελευταίου στην επιβεβαίωση του ΕΘ.

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK