×

Προειδοποίσηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 44
Menu

Εκτοπία του οπίσθιου λοβού και υποφυσιακή ανεπάρκεια Ευρήματα στη μαγνητική τομογραφία σε 6 παιδιά

Εκτοπία του οπίσθιου λοβού και υποφυσιακή ανεπάρκεια Ευρήματα στη μαγνητική τομογραφία σε 6 παιδιά

Μ. Χασιώτου [1], Φ.Καρκαντζιά [1], Π. Πολυβίου [1], Α. Παπαθανασίου [2], Χ. Χατζηαθανασίου [2]

[1] Τμήμα Αξονικού και Μαγνητικού Τομογράφου, Νοσοκομείο Παίδων "Η Αγία Σοφία"
[2] Ενδοκρινολογικό Τμήμα, Νοσοκομείο Παίδων "Π. και Α. Κυριακού"

Σκοπός: Σκοπός αυτής της μελέτης είναι να συσχετίσουμε τα απεικονιστικά ευρήματα στη μαγνητική τομογραφία υποθαλάμου - υποφύσεως σε παιδιά με έκτοπο οπίσθιο λοβό, με την κλινική εικόνα και τις ενδοκρινολογικές εξετάσεις.
Υλικό - Μέθοδος: Μελετήσαμε αναδρομικά τα ιστορικά 6 παιδιών (5 αγόρια - 1 κορίτσι), ηλικίας 5-14 ετών (μέση ηλικία 10,1 έτη), που προσήλθαν στο νοσοκομείο για έλεγχο "βραχέος αναστήματος".
Αποτελέσματα: Στη μαγνητική τομογραφία διαπιστώθηκε ότι στις Τ1-w ακολουθίες, η εστία υψηλής έντασης σήματος που αποδίδεται στη νευροϋπόφυση βρισκόταν εκτός του βόθρου του τουρκικού εφιππίου, στο φύμα του υποθαλάμου. Μικρός πρόσθιος λοβός παρατηρήθηκε σε 5 περιπτώσεις, σε 4 δεν απεικονίστηκε ο μίσχος, ενώ σε 1 ήταν υποπλαστικός.
Από τις ενδοκρινολογικές εξετάσεις, όλα τα παιδιά είχαν ανεπάρκεια της αυξητικής ορμόνης (υποφυσιογενής νανισμός), 1/6 είχε επιπλέον και ανεπάρκεια θυρεοειδικών ορμονών και το τελευταίο είχε πανυποφυσιακή ανεπάρκεια.
Συμπεράσματα: Ο έκτοπος οπίσθιος λοβός της υπόφυσης είναι ένας σημαντικός δείκτης της λειτουργικής διακοπής της αδενοϋπόφυσης και κατά κανόνα συνδυάζεται με υποφυσιογενή νανισμό.

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK